Nem indulhat, mégis Berlusconi szerepel az olasz választási plakátokon

Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök neve került rá a Hajrá Olaszország (FI) ellenzéki olasz jobbközép párt választási logójára, amelyet a nyolcvanegy éves politikus vasárnap mutatott be Twitter-fiókján.

A Hajrá Olaszország elsőként tette közzé a március 4-i parlamenti választásokra készült logóját, amely a szavazócédulákon fog szerepelni. A jelképen kék színű Forza Italia felirat olvasható, háttérben az olasz nemzeti színű zászlóval, alatta pedig a “Berlusconit elnöknek” felirat.

A Forza Italia, vagyis a Hajrá Olaszország elnevezést Silvio Berlusconi adta pártjának még 1994-es politikai színrelépése idején, és a mostani logó is majdnem teljesen a huszonnégy évvel ezelőtti szimbólumot idézi.

A jobbközép nagy vetélytársának tartott, szintén ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusai emlékeztettek, hogy az FI logója félrevezető, mivel az adócsalásért jogerősen elítélt Silvio Berlusconi nem indulhat a választásokon. Berlusconi az Emberi Jogok Európai Bíróságán fellebbezett az olaszországi politikai jogai visszaszerzéséért: a bíróság ítélete májusban várható.

A Silvio Berlusconi vezette FI a Matteo Salvini vezette Északi Ligával és a szintén jobboldali, Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) formációval kötött választási koalíciót. A szövetséghez több kisebb jobbközép párt alkotta csoport is csatlakozott. Ezt hivatalosan vasárnap jelentették be Silvio Berlusconi, Matteo Salvini és Giorgia Meloni találkozóját követően, amelyet a Milánó közeli Arcoréban, Silvio Berlusconi villájában tartottak.

Silvio Berlusconi az Európai Néppárt vezetőinek találkozójára érkezik  Brüsszelben, Belgiumban, 2017. december 14-én. EPA/JULIEN WARNAND

Silvio Berlusconi az Európai Néppárt vezetőinek találkozójára érkezik Brüsszelben, Belgiumban, 2017. december 14-én. EPA/JULIEN WARNAND

Sajtóértesülések szerint a négyórás megbeszélésen szó volt a képviselőjelöltek kiválasztásáról, valamint a koalíció programjáról. Egyeztettek a tavaszi parlamenti választásokkal egy időben tartandó lombardiai tartományi választásokon indítandó jobbközép jelöltek személyéről is.

A választási ígéretek között szerepel az olasz nyugdíjminimum megemelése havi bruttó ezer euróra, a nők elleni erőszakkal szembeni hatékonyabb fellépés, valamint az elnöki köztársaság bevezetésének kidolgozása Olaszországban.

A jobbközép koalíció kevesebb adót, kevesebb bürokráciát ígér és kevesebb függőséget Európától a biztonság növelésével és a migráció ellenőrzésével. Ezen kívül az olasz nyugdíjrendszer igazságosabbá tételét, az olasz nemzeti termékek védelmét, a demográfiai csökkenés megállítását.

A legfrissebb előrejelzések szerint a Silvio Berlusconival ismét egységbe forrott olasz jobbközép népszerűsége megközelíti a negyven százalékot. A FI túllépte a 16 százalékos támogatottságot, az Északi Liga ennél is erősebb és Olaszország északi régióiban megközelítheti a 30 százalékot is, az FdI öt százalékon áll. A jelenlegi olasz választási rendszer miatt azonban nem biztos, hogy ez elég lesz a stabil kormánytöbbséghez.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Még mindig a Fed döntéseit emésztik a piacok

Pici elmozdulásokkal, vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken. Nem várható olyan adat vagy esemény, amely új irányt diktálhatna a piacoknak, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangnemének szigorodása meglepetést okozott a hét második felében.

Read More »