Tovább csúszik lefelé a lejtőn Venezuela

Venezuelában globálisan is rekordszintű, 2616 százalék volt a tavalyi infláció, miközben az ország legfőbb bevételi forrását jelentő kőolajból egyre kevesebbet termelnek.

A venezuelai parlament számításai szerint csak decemberben 85 százalék volt az infláció. Szakértők rámutattak arra, hogy 50 százalék fölötti infláció  már hiperinflációt jelent.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt év közepén 652 százalékos inflációt várt 2017-re és 2350 százalékosat 2018-ra. Venezuelában 2016-ban 800 százalék, 2015-ben pedig 180,9 százalék inflációt mértek. A Nicolas Maduro elnök által vezetett kormány már több mint két éve nem hoz nyilvánosságra adatokat az infláció alakulásáról.

Egy ugyancsak szerdán ismertetett adat szerint Venezuela decemberi olajtermelése 16 éves mélypontra került. A világ egyik meghatározó energetikai információszolgáltatója, a Platts jelentése szerint Venezuela olajtermelése napi 1,7 millió hordó volt decemberben, 2002 óta a legalacsonyabb. 2014 nyarán, amikor a kőolaj ára 100 dollár fölött járt hordónként, a dél-amerikai ország napi olajtermelése jóval nagyobb, 2,3 millió hordó volt.

Venezuela a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, a térség legnagyobb olajtermelője, illetve a világ tizedik legnagyobb olajexportálója. Az olajágazat adja az ország devizabevételének legnagyobb részét. A kőolaj éveken át tartó nyomott ára azonban kikezdte a venezuelai költségvetést, a kormány pedig rossz válaszokat adott a kihívásokra, ezért mára romokban hever az ország gazdasága.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »