Venezuela olajpiacra gyakorolt hatása sokkal rosszabb lehet a vártnál

Az RBC Capital Markets elemzői szerint az olajkereskedők, akik a világ egyik legnagyobb termelőjétől, Venezuelától, meredek termelési veszteségeket várnak, valószínűleg még így is alábecsülik az országban dúló válság súlyosságát.

A globális befektetési bank elemzői egy hétfőn közzétett kutatási jegyzékben azt állították, hogy míg a venezuelai olajtermelés 2018-ban „merülni kezd”, a veszteségek mértéke sokkal nagyobb lehet, mint amit a befektetők jósoltak.

„A válság súlyosságát tekintve úgy véljük, hogy a piaci szereplők oktalanok, ha azt feltételezik, hogy a venezuelai termelési veszteségek egyszerűen csak a 2014-ben ’elszenvedett’ több százezer hordós napi veszteséget fogják tükrözni” – mondta Helima Croft, az RBC Capital Markets árupiaci stratégája.

Ehelyett az elemzők szerint Caracas termelési vesztesége akár több mint napi százezer hordó is lehet, és megközelítheti a 2002-es venezuelai olajsztrájk során tapasztalt szintet.

A katonaság „malacperselye”

Venezuelában az elmúlt években folyamatosan visszaesett a termelés szintje, mivel az olajfüggő állam lassan összerogyott a gazdasági válság alatt. A zűrzavart a kormányzat éveken át tartó rossz kormányzása, valamint az olajárak visszaesése is súlyosbította.

A nemzet régóta hiperinflációval, súlyos recesszióval, élelmiszerhiánnyal és a külföldi adósságok átütemezésére tett kísérletekkel küzdött a csőd elkerülése érdekében. Ezen tényezők összessége mára veszélybe sodorta az egész gazdaságot, beleértve az államosított olajipart is, amely az ország exportbevételeinek 95 százalékát adja.

Az olaj árfolyama 2014 júniusában drasztikusan csökkent, köszönhetően a gyenge keresletnek, az erős dollárnak és a virágzó amerikai palaolaj-termelésnek. Az RBC tőkepiaci elemzői szerint számos nagy termelő állam bizonyult „rosszul felkészültnek”, hogy elviselje az olajárak visszaesése által okozott gazdasági és politikai csapásokat, és Venezuela kiemelt példa ezek közül.

Az RBC Capital Markets elemzői hozzátették: fennáll annak a kockázata is, hogy a PDVSA a katonaság „malacperselyévé” válhat. Novemberben Nicolas Maduro venezuelai elnök ugyanis Manuel Quevedot, a Nemzeti Gárda egy tábornokát nevezte ki az állami olajtársaság élére, egyúttal pedig a latin-amerikai ország olajipari miniszterének. Tovább

Elmondása szerint Maduro azzal bízta meg Quevedo vezérőrnagyot, hogy „teremtsen rendet” a vállalatnál. A korrupció elleni harc mellett az lesz a feladata, hogy növelje a termelést, javítsa az olajfinomítók teljesítményét és gondoskodjon a benzinkutak jobb ellátásáról.

Az olajárak 2018-as „árapálya”

A kutatási feljegyzésben az elemzők előrevetítik, hogy az olajárak az elkövetkező hónapokban valószínűleg „apály-dagály-szerűen fognak viselkedni”, miközben a „geopolitika által hajtott ellátási zavarok” sokkal rosszabb következményekkel járhatnak majd 2018-ban.

A hónap elején a Goldman Sachs a következő évre Brent árelőrejelzését 62 dollárra emelte, a WTI-ét pedig 57,50 dollárra. Előzőleg ezek az árak 58, illetve 55 dollár voltak. Az amerikai bank elmondta, hogy az OPEC vártnál erősebb elkötelezettsége a termeléscsökkentés érdekében jobban felnyomhatja az olajárakat 2018-ban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »