Miért nem fogynak a jegyek a téli olimpiára?

Egy hónap múlva kezdődik a phjongcshangi téli olimpia. Több okból kifolyólag azonban a jegyértékesítés elmarad a korábbi játékok ütemétől.

Két héttel ezelőtt az olimpia szervezőbizottsága arról számolt be, hogy eddig csak a jegyek 61 százalékát adták el, azaz 655 ezret az 1,07 millióból. Az eddig népszerű sportok, mint például a korcsolyázás és a jégkorong esetében ezek a számok még alacsonyabbak, 60 százalék alattiak voltak. Lássuk az okokat, hogy miért alakulhatott ez így:

A koreai konfliktus és Oroszország kizárása

A Koreai-félszigeten uralkodó feszültség hónapok óta uralja a címlapokat és többen úgy vélik, hogy az emberek egyszerűen nem szívesen utaznának a térségbe. A helyiek ugyan elmondták a CNBC-nek, hogy Dél-Koreában a polgárok már hozzászoktak az évtizedek óta tartó veszélyhez – néhányan úgy gondolták, hogy az 1988-as, Szöulban megrendezett nyári játékok nagyobb aggodalomra adtak okot –, ez nem változtat a tényen, hogy a külföldiek félnek.

A két Korea kedden megállapodott abban, hogy Észak-Korea is képviselteti magát a február 9 és 25. között megrendezésre kerülő téli olimpián, amelyre Phenjan a sportolók mellett magas rangú tisztségviselőket, szurkolókat, előadóművészeket és újságírókat is küld. A felek tehát egyetértettek abban, hogy együttműködnek az olimpia sikere érdekében. Ezen kívül katonai tárgyalásokat kezdenek a két ország közötti feszültségek csökkentéséről és szerdától a két hadsereg közötti közvetlen kommunikációs kapcsolat is helyreáll.

Bár többen üdvözölték a közeledési kísérletet, kérdéses – legalábbis Dél-Koreában –, hogy Észak-Korea esetleges részvétele a phjongcshangi versenyeken áttörést eredményez-e a kapcsolatokban. Az emberek attól tartanak, hogy a téli olimpia után a feszültségek megint kiéleződnek.

A második legfőbb ok Oroszország hiánya. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanis nemrég úgy döntött, hogy a példátlan szisztematikus doppingolás miatt kizárja az országot a téli olimpiáról. Ez azonban nagyon nagy érvágás az eladások szempontjából, mivel az orosz állampolgárok a jegyértékesítés jelentős forrását jelentenék.

  • Kapcsolódó cikkeink:

További indokok

Egyes sportszakemberek úgy vélik, hogy a jegyeladások leginkább azért csappantak meg, mert a sportolók, akik részt vesznek a játékokon, nem nyújtanak majd „nagyon jó teljesítményt”, ezáltal pedig minőségi szórakozást. Ennek egyik oka, hogy a jégkorong bajnokságon nem lesznek jelen a legjobb sportolók, mivel az NHL úgy döntött, hogy nem küld játékosokat. A többi jégkorongozónak pedig nyilvánvalóan nincs ugyanolyan szurkolóbázisa, mint az NHL játékosainak.

Mások rámutattak továbbá, hogy a helyszín kevésbé vonzó a turisták számára. Phjongcshang nem egy ismert „húzónév”, mint a régebbi téli játékok helyszínei, például Vancouver vagy Torino.

A helyszínek készen állnak, Phjongcshang bizakodó

Pozitívumként könyvelhető el, hogy phjongcshangi tisztviselők szerint mind a 12 helyszín készen áll. A szervezők hat új helyszínt építettek és hat meglévő létesítményt újítottak fel. Ez nagy előrelépés a korábbi játékokhoz képest, amikor a szervezőknek az utolsó pillanatban kellett megküzdeniük az építkezések befejezéséért. A 12 helyszín mindegyike fél órán belül elérhető egymáshoz viszonyítva, ami megkönnyíti az emberek számára, hogy körülnézzenek, valamint hogy eligazodjanak.

Kangnung, 2018. január 10. Szakember ellenõrzi a jégminõséget a 2018-as phjongcshangi téli olimpia mûkorcsolya- és rövidpályás gyorskorcsolyaversenyeinek helyszínéül szolgáló Kangnung Jégarénában, a dél-koreai Kangnungban 2018. január 10-én, egy hónappal a játékok kezdete elõtt. (MTI/EPA/Yonhap)

Kangnung, 2018. január 10.
Szakember ellenőrzi a jégminőséget a 2018-as phjongcshangi téli olimpia műkorcsolya- és rövidpályás gyorskorcsolyaversenyeinek helyszínéül szolgáló Kangnung Jégarénában, a dél-koreai Kangnungban 2018. január 10-én, egy hónappal a játékok kezdete előtt. (MTI/EPA/Yonhap)

Phjongcshang 18 éve várt erre az alkalomra, ezért most azt tervezi, hogy kihasználja a győzelmet, remélve, hogy idén a régióban jelentősen megugrik az idegenforgalom: 5 millió embert várnak az átlagos évi 3 millió helyett. Számos szálloda és üdülőhely a környéken pontosan ezért nagy összegeket költött felújításra, hogy ezzel is vonzza a turistákat.

A kérdés csak az: elég-e ez az erőfeszítés, vagy a fent említett okokból kifolyólag idén sokkal kevesebb nézővel számolhatnak a játékokon?

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »