Rohamosan nő az USA olajkitermelése, de nem válik exportáló országgá

Tavaly közel rekordszintű volt az olajtermelés az Egyesült Államokban. Néhány éve még elképzelhetetlen volt, hogy az amerikai olajtermelés megközelíti a napi 10 millió hordót.

A The Washington Post cikke szerint a tavalyi átlagtermelés napi 9,6 millió hordó volt. Ez alig marad el az 1970-ben elért, valamivel 10 millió hordó feletti rekordszintű termeléstől. Az Egyesült Államok tavaly különösen a palaolajtermelés felfuttatásával érte el az olajtermelés növelését.

Az amerikai lap írása szerint a palaolajtermelés akkor válik nyereségessé, ha a kőolaj világpiaci ára legalább 55 -60 dollár között alakul. Kedden 14 óra körül a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 9 cent csökkenéssel 60,33 dolláron állt.

Tavaly az OPEC és a szervezeten kívüli számos nagy olajtermelő ország termeléscsökkentési megállapodására, valamint a világgazdaság élénkülése miatt megnőtt globális olajkereslet hatására a nyersolaj ára hosszú idő után újra 60 dollár fölé került.

Kapcsolódó cikkünk: Meghosszabbították az OPEC megállapodást, emelkedik a Brent ára

Néhány éve még elképzelhetetlen volt, hogy az amerikai olajtermelés megközelíti a napi 10 millió hordót. Az amerikai olajtermelés 2005 szeptemberében napi 3,8 millió hordó volt, és három évvel később, 2008 szeptemberében is éppen ugyanennyi.

Az Egyesült Államok napi olajkereslete azonban mintegy 20 millió hordó, így bár az ország olajtermelése rohamosan nőtt az utóbbi években, továbbra is importra szorul, és „fényévnyire” van attól, hogy olajexportálóvá váljon.

Az Egyesült Államok legnagyobb palaolaj lelőhelyei Texas, Montana, Észak-Dakota, Oklahoma, Colorado, Wyoming szövetségi államokban, továbbá Nebraska egyes térségeiben találhatóak.

  • Korábban írtuk:
Emelkedett az orosz kőolaj exportvámja januártól
Oroszország megemelte a kivitelre szánt kőolaj vámját januártól – olvasható az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium honlapján. Az exportvám havi összevetésben 6,4 dollárral, tonnánként 111,4 dollárra nőtt az egy hónappal korábbi 105 dollárról. Tavaly januárban az exportvám még 79,1 dollár, két éve pedig 73,3 dollár volt.

Oroszországban a kormány havonta vizsgálja felül az olaj exportvámját, amelyet az Urals típusú orosz nyersolaj világpiaci árának havi alakulásából kiindulva egy képlet alapján állapít meg. A december 14-én zárult egy hónapban az Urals hordónkénti átlagára 62,53 dollár volt, egy hónappal korábban pedig 59,62 dollár.

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »