Folytatódnak a tüntetések Iránban, egyre feszültebb a helyzet

Az országossá fajult politikai zavargásokban, Iránban a legfrissebb beszámolók szerint legalább 20-ra nőtt a halálos áldozatok száma, köztük egy rendőr is életét vesztette. Továbbá mintegy négyszázötven tüntetőt vettek eddig őrizetbe a fővárosban az elmúlt napokban.

A hírügynökségi jelentésekben arról írtak, hogy a rendőrt egy vadászpuskával felfegyverkezett tüntető ölte meg az ország középső részén található Nadzsafábád városában. Rajta kívül egy másik rendőrt is megtámadtak és felgyújtottak Nadzsafábád közelében. Az incidensben további három ember is megsebesült.

Korábban, még a vasárnapi tiltakozásokról beszámolva az iráni állami televízió azt közölte, hogy „az elmúlt éjszaka számos városban lezajlott megmozdulásokon sajnálatosan mintegy tíz ember vesztette életét”. A televízió felvételeket mutatott be több mint 50 városban okozott károkról – feldúlt bankfiókokról, betört kirakatokról, felborított autókról és egy feltehetően felgyújtott tűzoltóautóról -, de részleteket nem közölt a halálesetekről.

„Néhány tüntető megpróbálta elfoglalni a helyi rendőrkapitányságokat és laktanyákat, de a biztonsági erők ellenálltak” – hangzott el a híradásban.

Hétfőn azonban tovább nőtt a nyilvánosságra került áldozatok száma, miután a nyugati Hamadán tartomány helyettes kormányzója, Szaíd Sahroki az ISNA hírügynökségnek azt mondta, hogy Tujszerkán városában előző nap meghalt három tüntető az összecsapásokban. Egy helyi hírügynökség korábban arról adott hírt, hogy a délnyugat-iráni Izéh városában vasárnap két embert agyonlőttek egy újabb tüntetésen, többen súlyosan megsebesültek.

Teherán, 2017. december 30. A növekvő árak miatt tiltakozó diákok az iráni kormány ellen tüntetnek a Teheráni Egyetemnél 2017. december 30-án, néhány órával az után, hogy kormánypárti tüntetők fejezték ki támogatásukat Irán vezetése iránt. Az ázsiai ország több városában napok óta tartanak az utcai megmozdulások a rossz gazdasági helyzet miatt. (MTI/EPA)

Teherán, 2017. december 30.
A növekvő árak miatt tiltakozó diákok az iráni kormány ellen tüntetnek a Teheráni Egyetemnél 2017. december 30-án, néhány órával az után, hogy kormánypárti tüntetők fejezték ki támogatásukat Irán vezetése iránt. Az ázsiai ország több városában napok óta tartanak az utcai megmozdulások a rossz gazdasági helyzet miatt. (MTI/EPA)

Az ILNA iráni hírügynökség hétfőn Hedajatolláh Hademi helyi képviselőt idézte, aki közölte: „nem tudom, hogy tegnap a tüntetők lövöldöztek-e, vagy a rendőrség. Az ügyben folyik a nyomozás” – mondta a képviselő.

A Teherántól több mint 300 kilométerre délnyugatra lévő, Loresztán tartományi Dorudban egy tüntetés közben történt balesetben halt meg két ember. Hat tiltakozó egy rendőrőrs elleni támadásban halt meg a közép-iráni Kehderidzsán városban. A beszámoló szerint az összetűzést a tüntetők kezdeményezték, akik fegyvereket akartak rabolni a rendőrkapitányságról. További jelentések szerint a rendőrség tucatnyi városban nyitott tüzet a tiltakozókra.

A közösségi médiában közzétett üzenetekben újabb tüntetésekre hívták az irániakat Teheránban és ötven másik városban. Iránban a megmozdulások csütörtök óta tartanak, az emberek kezdetben csak az áremelkedések miatt mentek az utcára, de később politikai követeléseket is hangoztattak. A tüntetések hétfőre virradó éjjel is folytatódtak, annak ellenére, hogy Haszan Róháni államfő nyugalomra szólított fel. Kijelentette, hogy az irániaknak jogukban áll bírálni a hatóságokat, de figyelmeztetett, hogy a zavargókra lecsapnak.

Tüntetők százait vették őrizetbe

Négyszázötven tüntetőt vettek eddig őrizetbe az iráni fővárosban az elmúlt napokban – jelentette kedden a helyi sajtó. Az ILNA hírügynökség idézte Ali Asgár Nasszerbaktot, a teheráni kormányzó biztonsági ügyekben illetékes helyettesét, aki elmondta, hogy kétszáz tiltakozót szombaton, 150-et vasárnap, míg hétfőn újabb százat vettek őrizetbe.

A félhivatalos Tasznim hírügynökség jelentése szerint Musza Gazanfarabádi, a Forradalmi Gárda nevű elitalakulat főparancsnoka azt mondta egy nyilatkozatában: az őrizetbe vett majd bűnösnek talált tüntetőket akár halálra is ítélhetik. Ilyen vád lehet a Muharabeh, vagyis az „Isten elleni hadakozás”, amely halállal büntethető Iránban.

  • Most is Szaúd-Arábia a ludas?
Szaúd-Arábia egyike azoknak az országoknak, amely szítja a legújabb tiltakozásokat Iránban – közölte kedden a teheráni székhelyű Press TV. Ali Samháni, az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkára azt mondta, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Szaúd-Arábia áll a zavargások mögött. Ez utóbbi országok irányítják a közösségi médiában megjelenő üzeneteket és kampányokat.

Hozzátette, hogy elemzéseik szerint az Irán-ellenes üzenetek 27 százaléka származik Szaúd-Arábiából. Mint kifejtette a külföldről támogatott beavatkozás célja megakadályozni az Iránban különböző területeken történt haladást. Úgy vélekedett, „ami most Iránban történik az néhány napon belül véget ér, nincs ok az aggodalomra”.

Kapcsolódó anyagunk: Forrásponton az iráni-szaúdi konfliktus

Törökország óva int a külföldi beavatkozástól

Aggodalmát fejezte ki kedden a török külügyminisztérium a szomszédos Iránban folyó erőszakos tüntetésekről érkező hírek miatt, és arra szólította fel a külföldi hatalmakat, hogy tartózkodjanak a beavatkozástól. Szeretnénk, ha minél előbb helyreállna a béke az országban, a józan ész kerekedne felül, és nem eszkalálódnának az események – áll a török külügyminisztérium közleményében. Hozzátették: tartózkodni kell az erőszaktól és a provokációtól, és fontos, hogy a külföldi országok ne avatkozzanak be.

A török konzervatív sajtó is nyugtalanságának adott hangot kedden az iráni tüntetések miatt. A kormánypárti Yeni Safak címlapján „veszélyes eszkalációról” írt, és az Egyesült Államokat vádolta meg azzal, hogy az erőszakos eseményeket kirobbantotta.

A Yeni Akit című napilap is arra figyelmeztetett, hogy „a Nyugat áll az iráni lázadás mögött”, és ha sikerrel járnak, akkor – a lap szerint – Törökország lesz a következő „célpont”.

A szíriai külügyminisztérium eközben szolidaritását fejezte ki az iráni vezetéssel. Közleményükben hangsúlyozták: bizonyosak benne, hogy Irán vezetői és az emberek képesek lesznek „legyőzni az összeesküvést”. A külügyminisztérium egyúttal elítélte az Egyesült Államokat és Izraelt amiatt, hogy támogatóan nyilatkoztak az iráni kormányellenes tüntetőkről, valamint azzal vádolta meg e két országot, hogy destabilizálják a térséget.

Kapcsolódó cikkünk: Iránban tüntetésekkel, zavargásokkal zárták az évet

Forrás: MTI/dpa/Reuters/AFP/AP/Hszinhua

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »