Izrael feszülten várja Trump bejelentését

Izraelben feszülten várják Donald Trump amerikai elnök szerdán várható bejelentését, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Az izraeli Tizes tévécsatorna úgy értesült: Washington azt kérte az izraeli vezetőktől, hogy egyelőre ne nyilatkozzanak tervbe vett lépéséről. Ennek ellenére Jiszráel Kac közlekedési miniszter a tévében üdvözölte Trump döntését.

A nemzetközi közösség nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, mint ahogyan nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását sem. Trump elnök nyilvánosságra került tervét sokan elítélték a nemzetközi közösségben. Mások között Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy Törökország megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel, ha az amerikai elnök Jeruzsálemet ismeri el a zsidó állam fővárosának.

Jiszráel Kac izraeli miniszter ez utóbbira reagálva azt mondta: nincs történelmileg igazságosabb és helyesebb lépés, mint elismerni Jeruzsálemet az állam fővárosának. „Az elmúlt háromezer évben Jeruzsálem volt a zsidó nép fővárosa és Izrael fővárosa. Elmúltak a szultán és az ottomán török birodalom napjai”– hangoztatta.

Nir Barkat jeruzsálemi polgármester úgy nyilatkozott: az Egyesült Államok „két perc alatt megoldhatná” követségének áthelyezését, egyszerűen követségi épületté kellene nyilvánítania már létező egyik nyugat-jeruzsálemi épületét, például a konzulátusnak otthont adó ingatlant.

A Háárec című újság értesülése szerint az izraeli hadsereg magas készültségi fokozatban várja a palesztinok esetleges erőszakos tiltakozását. A biztonságiak elsősorban attól tartanak, hogy a szokásos pénteki muzulmán ima után zavargások törhetnek ki a mecsetekből kiáramló tömegben. A Palesztin Hatóság felügyelete alá tartozó Betlehemben már kedd este Donald Trump képének elégetésével tüntettek Jeruzsálem fővárosi státuszának elismerése ellen.

Palesztin diplomata: Trump hadüzenetre készül

Hadüzenettel lenne egyenértékű egy palesztin diplomata szerint, ha Donald Trump amerikai elnök tényleg elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

„Ha valóban be fogja jelenteni, amire készül Jeruzsálemmel kapcsolatban, akkor azzal halálra ítéli a kétállami megoldást” – jelentette ki szerdán Manuel Hasszaszian, a Palesztin Hatóság londoni képviselője a BBC rádiónak nyilatkozva.

A diplomata hozzátette: Trump „hadat üzen a Közel-Keleten, hadat üzen másfélmilliárd muszlim és több száz millió keresztény ellen, akik nem fogják elfogadni, hogy a szent helyek teljes egészében Izrael fennhatósága alá kerüljenek”.

Kapcsolódó cikkünk: Újabb közel-keleti gócpontba nyúlt bele Donald Trump

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »