A brit kormány felkészületlenül fogott neki a Brexit tárgyalásoknak

A brit kormány nem készített átfogó hatástanulmányt arról, hogy a brit EU-tagság megszűnése milyen következményekkel jár majd a brit gazdaságra – mondta szerdán a kilépési folyamat irányítására létrehozott brit minisztérium (DExEU) vezetője.

David Davis a londoni alsóház Brexit-ügyi bizottságának meghallgatásán kijelentette: a kormány „szektorszintű elemzéséket” összeállított, de teljeskörű előrejelzés nincs arra, hogy a brit gazdaság egésze hogyan reagál majd az EU-tagság megszűnésére. Hozzátette ugyanakkor, hogy „nagyon nagyszabású készenléti tervezés folyik” a Brexit-tárgyalások különböző lehetséges kimeneteleire.

A bizottság elnöke, az ellenzéki Munkáspártot képviselő Hilary Benn sorra megkérdezte a konzervatív párti minisztertől, hogy van-e kormányzati hatástanulmány például a brit autóiparra, a repülőgépiparra vagy a pénzügyi szektorra. A DExEU-tárca vezetője úgy fogalmazott, hogy „a válasz mindegyik esetben nemleges”. Arra a kérdésre, hogy miért nem készült átfogó gazdasági hatástanulmány, David Davis azt mondta, hogy nem lelkes híve a gazdasági modelleknek, „mert ezek mindegyike tévesnek bizonyult”.

A Brexit-ügyi miniszter által említett szektorszintű elemzések mibenléte is kérdésessé vált az elmúlt időszakban. Davis tárcája tavaly azt közölte, hogy 57 ilyen szektorelemzés készül, és az alsóház a minap megszavazta, hogy a kormánynak a parlament elé kell terjesztenie ezeket az elemzéseket. Hosszas vita után a képviselők végül egy erősen rövidített kivonatot kaptak kézhez, és azóta kiderült az is, hogy valójában nem készült 57 külön gazdasági szektorelemzés.

A kormány állásfoglalása szerint „félreértésen” alapult az 57 szektorelemzés parlamenti beterjesztését célzó alsóházi határozat. Üzleti szervezetek ugyanakkor készítettek elemzéseket a Brexit-folyamatból eredő gazdasági kockázatokról.

  • Korábban írtuk:

A fejlett ipari gazdaságok alkotta Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) minap Londonban ismertetett éves országjelentése például azt állapította meg, hogy ha a brit kormány az EU-tagság megszűnésének várható időpontjáig, 2019 márciusáig nem jut szabadkereskedelmi megállapodásra az EU-val, és emiatt az unióval folytatott brit kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere lép érvénybe – amely vámjellegű és egyéb akadályok megjelenésével járna a kétoldalú kereskedelemben -, az a brit gazdaság növekedési ütemét már abban az évben 1,5 százalékponttal lassítaná az alapeseti prognózishoz képest. Ez akár recessziót is jelenthet, mivel a távlati előrejelzések 2019-re egyöntetűen 1,5 százaléknál lassabb növekedést valószínűsítenek a brit gazdaságban.

A minap beterjesztett új költségvetési tervezetben a brit kormány is mindössze 1,3 százalékos növekedést valószínűsített 2019-ben, az idei évre szóló növekedési prognózist pedig meredeken, 2 százalékról 1,5 százalékra rontotta.

A Resolution Foundation nevű, elsősorban a kis- és közepes jövedelmű fogyasztók életszínvonal-folyamatainak kutatására szakosodott független londoni gazdaságelemző intézet a költségvetési prognózisokra reagáló új tanulmányában közölte: az egyre gyengébb növekedési előrejelzésekből levezetett modellszámításai azt mutatják, hogy az egy-egy brit alkalmazottra jutó elkölthető éves jövedelmi hányad 2022 elején 540 fonttal (190 ezer forinttal) lesz kevesebb annál, amennyi a korábbi növekedési prognózisok alapján abban az évben lehetett volna.

A Brexit növekedési kockázataira nagy londoni elemzőházak is felhívták a figyelmet

A Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő Londonban bemutatott legutóbbi átfogó szektorelemzése szerint a brit gazdaság több ágazatát súlyosan érintené, ha a brit EU-tagság megszűnéséig London nem tudna átfogó megállapodásra jutni az Európai Unióval a további kereskedelmi kapcsolatrendszerről.

Hogy csak néhány példát említsünk:
Brit autóipari vezetők szerint több százezer font veszteséget okozhat már az is, ha a brit EU-tagság megszűnése után akár csak néhány percet késik a határokon a részegységek behozatala. Tovább…
A bankok mondhatni nyugodt szívvel elhagyhatják Nagy-Britanniát, a Brexit által fenyegetett kiskereskedelmi vállalatok számára azonban ez nem olyan könnyű: nekik akkor is maradniuk kell, ha az Európai Unióból történő kilépés lezárja a kereskedelmi útvonalakat és kiüríti a raktárakat. Tovább…
Nagy-Britannia hirdetési piaca lassul, mivel az Európai Unióból történő kilépés hosszú procedúrája kezd hatással lenni a gazdaság minden szegmensére. A GroupM nemrég készített előrejelzése szerint, amely a világ legnagyobb médiavásárlója, ez a marketing szakemberek gyors visszavonulását fogja eredményezni. Tovább…

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »