Újabb rakétát lőttek ki jemeni lázadók Szaúd-Arábiára

Ismét ballisztikus rakétát lőttek ki a síita húszi lázadók Szaúd-Arábia területére csütörtökön. A felkelők szerint a rakéta célt ért, míg a szaúdi hatóságok azt állítják, hogy a légierő elfogta a fegyvert.

A lázadók által működtetett el-Maszira televízióban a húszik közölték, hogy a kilőtt rakéta “eltalálta katonai célpontját” Szaúd-Arábiában. “Megerősítjük, hogy a ballisztikus rakétakísérlet sikeres volt, a rakéta elérte katonai célpontját Szaúd-Arábiában” – közvetítette a húszik üzenetét az el-Maszira.

A szunnita olajmonarchia légvédelmi ereje azonban azt közölte, hogy sikeresen elfogták a rakétát – tudatta a szaúdi al-Arabíja hírtelevízió.

A húszik november elején lőttek ki ballisztikus rakétát a vahhábita királyság irányába, de a szaúdiak időben megsemmisítették őket. A jemeni felkelők a támadást azzal indokolták, hogy a Szaúd-Arábia vezette, a jemeni háborúba beavatkozó arab koalíció blokádjára adtak választ. Rijád azonban megtorlásként megszigorította a jemeni repülőterekre és kikötőkre korábban elrendelt blokádját, valamint bombázta a felkelők kezén lévő fővárost, Szanaát.

A húszi vezetés korábban további rakétatámadásokkal fenyegette meg Rijádot a Jemen elleni blokádja miatt.

A koalíció szerint a ballisztikus rakétát a húszik Irántól kapták, vagy legalábbis Teherán segítségével fejlesztették ki, magas rangú szaúdi tisztségviselők pedig “háborús cselekedet” elkövetésével vádolták meg a perzsa államot.

Rijád – feltehetően nemzetközi nyomásra – a hétvégén lazított a blokádon, szabad utat engedve a segélyszállítmányok beszállításához a humanitárius katasztrófa szélére sodródott Jemenbe. A húszik újabb ellenséges lépése miatt azonban felmerül annak veszélye, hogy Szaúd-Arábia ismét megtorló intézkedéseket fog hozni – vélik megfigyelők.

Szaúd-Arábia 2015 márciusa óta avatkozik be a jemeni konfliktusba, amely a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a húszik között zajlik. Rijádot számtalanszor bírálták amiatt, hogy jemeni bombázásainak rengeteg civil áldozata van, a koalíció jelenléte pedig csak rontott a jemeniek életkörülményein.

Jemen folyamatosan humanitárius katasztrófával néz szembe azóta, hogy az arab koalíció beavatkozott a 2014-ben kirobbant konfliktusba. Az ország 27 millió lakosából 17 millió szenved élelmiszerhiánytól a háború sújtotta országban, közülük hétmillió már gyakorlatilag éhezik. Az olajban gazdag, de a régió legszegényebb országának számító Jement ráadásul kolerajárvány is sújtja, mintegy 945 ezren betegedtek meg.

A jemeniek szenvedését az is súlyosbíthatja, hogy értesülések szerint a húszik és szövetségeseik, az Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnökhöz hű erők összecsaptak Szanaában, miután – egyelőre nem teljesen tisztázott okokból – elmérgesedett egy vita az érintett felek között.

Kapcsolódó cikkünk: Theresa May szerint enyhíteni kell a Jement sújtó szaúdi blokádon

Forrás: MTI/TASZSZ/AFP

Friss hírek

Elkészült a lengyel határkerítés

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.

Read More »

Piaci körkép: 3 hónapos mélyponton a DAX

Mínuszban forognak az európai tőzsdék csütörtökön a borús ázsiai kereskedést követően. A mindig jelen lévő recessziós félelmeken túl nincs különösebb egyértelmű oka a mai csökkenésnek, de az európai blue chip indexek 1% feletti veszteséget mutatnak.

Read More »