Tovább fenyegetőznek a jemeni lázadók

A jemeni síita húszi lázadók ellenségeik hadihajóinak és olajszállítóinak megtámadásával fenyegetőztek vasárnap, hogy elérjék a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció jemeni kikötők elleni blokádjának feloldását.

A Jemen keleti részeit ellenőrző húszik egyik katonai parancsnoka figyelmeztetett: az agresszorok hadihajói és tankerhajói nem lesznek biztonságban a jemeni haditengerészet támadásaitól, ha a vezetés elrendeli a tűzparancsot.

Az olajban gazdag, mégis a közel-keleti térség legszegényebb országának számító Jemen a Vörös-tengernek azon a partszakaszán fekszik, ahol a világ egyik legfontosabb olajszállítási útvonala van. Jemen partjai mentén tankerhajók százai haladnak el, hogy olajat szállítsanak Európába a Szuezi-csatornán keresztül.

Jemenben polgárháború dúl a kormányerők és az Irán által támogatott síita húszi lázadók között, akik 2014 szeptemberében foglalták el a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország északi részén. Irán támogatja a lázadókat, de tagadja, hogy fegyvert is szállít nekik. A szunnita Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség 2015 márciusában avatkozott be a polgárháborúba Abed Rabbo Manszúr Hádi nemzetközileg elismert jemeni elnök kormánya oldalán.

A koalíció a múlt héten szigorította a már jóval korábban életbe léptetett blokádját Jemen ellen. Ennek előzménye, hogy a múlt héten egy Jemenből kilőtt ballisztikus rakétát megsemmisített a szaúdi légierő Rijádtól északkeletre, a Háled király nemzetközi repülőtér közelében. A húszi lázadók közölték, hogy a rakétacsapást válasznak szánták a Szaúd-Arábia által vezetett nemzetközi koalíció bombázásaira és blokádjára. A koalíció erre válaszul lezárta az összes szárazföldi, légi és tengeri kikötőt. Az arab koalíció emellett több légicsapást mért a húszi lázadók kezén lévő jemeni fővárosra, Szanaára.

A húszik ezt követően szaúd-arábiai és egyesült arab emírségekbeli kikötők, repülőterek, határátkelők és létfontosságú létesítmények megtámadásával fenyegetőztek a zárlat feloldása érdekében. Tovább

  • Súlyos humanitárius katasztrófához vezethet Jemen blokádja
Az ENSZ a zárlat megerősítése óta többször figyelmeztetett: az utóbbi évtizedek legtömegesebb éhínségéhez, emberek millióinak halálához vezethet az, ha a szaúdi vezetésű katonai koalíció továbbra is fenntartja a blokádot. Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyek összehangolásáért felelős irodájának a vezetője közölte, hogy a jemeni humanitárius helyzet javításához azonnal lehetővé kell tenni a segély- és kereskedelmi szállítmányok eljutását minden jemeni kikötőbe, és véget kell vetni a beavatkozásnak az ENSZ és partnereinek tevékenységébe.

A nemzetközileg elismert jemeni kormány jelenlegi székhelyévé megtett dél-jemeni Ádenben korábbi helyi közlések szerint feloldották a blokádot, egyebek közt azért, hogy a humanitárius segélyek bejuthassanak az országba. Lowcock viszont azt mondta, hogy ezt nem tudja megerősíteni. Tovább

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »