Súlyos humanitárius katasztrófához vezethet Jemen blokádja

Az elmúlt évtizedek legtömegesebb éhínségéhez, emberek millióinak halálához vezethet az, ha a szaúdi vezetésű katonai koalíció továbbra is fenntartja Jemen blokádját – figyelmeztetett szerdán Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyek összehangolásáért felelős irodájának a vezetője, miután tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát a minapi jemeni útján látottakról.

Lowcock közölte, hogy a jemeni humanitárius helyzet javításához azonnal lehetővé kell tenni a segély- és kereskedelmi szállítmányok eljutását minden jemeni kikötőbe, és véget kell vetni a beavatkozásnak az ENSZ és partnereinek tevékenységébe. Lowcock szerint Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerdán beszélt erről telefonon Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszterrel, és a humanitárius szállítmányok azonnali felújításának lehetővé tételét szorgalmazta.

Lowcock arra figyelmeztetett, hogy amennyiben nem oldják fel a blokádot, és az általa említett intézkedéseket nem teszik meg, Jemenben súlyos éhínség lesz.

„Nem olyan, amilyet Dél-Szudánban láttunk az év elején, és amely tízezreket érintett, és nem is olyan éhínség lesz, mint Szomáliában 2011-ben, amikor 250 ezer ember halt meg. Ez az elmúlt évtizedek a legtömegesebb éhínsége lesz, több millió áldozattal” – figyelmeztetett az ENSZ-illetékes. Felhívta a figyelmet arra, hogy a blokád előtt az ENSZ világélelmezési programja révén havonta hétmillió jemenit láttak el élelemmel.

Szanaa, 2017. november 5. Faanyagot gyűjt egy jemeni kislány egy állítólagos szaúdi légicsapásban megsemmisült épület maradványai közt a jemeni fővárosban, Szanaában 2017. november 5-én. Az előző napon Szaúd-Arábia egy Jemenből kilőtt ballisztikus rakétát semmisített meg Rijádtól északkeletre. (MTI/EPA/Jahja Arhab)

Szanaa, 2017. november 5.
Faanyagot gyűjt egy jemeni kislány egy állítólagos szaúdi légicsapásban megsemmisült épület maradványai közt a jemeni fővárosban, Szanaában 2017. november 5-én. Az előző napon Szaúd-Arábia egy Jemenből kilőtt ballisztikus rakétát semmisített meg Rijádtól északkeletre. (MTI/EPA/Jahja Arhab)

A blokádnak az volt az előzménye, hogy az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók a minap ballisztikus rakétát lőttek ki a rijádi Háled király nemzetközi repülőtérre. A húszik a rakétacsapást válasznak szánták a Szaúd-Arábia által vezetett nemzetközi koalíció jemeni bombázásaira és blokádjára. A katonai koalíció válaszul több légicsapást mért a húszi lázadók kezén lévő jemeni fővárosra, Szanaára, és megszigorította a jemeni repülőterekre és kikötőkre korábban elrendelt blokádját.

Az ENSZ szerint Jemenben csaknem hétmillió embert fenyeget éhínség, és meghaladja a 900 ezret a kolerafertőzöttek száma.

Áden körül elvileg feloldották a blokádot

Feloldotta az Áden körül korábban bevezetett blokádot a jemeni kormányerők oldalán síita lázadók ellen harcoló, Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség – közölte szerdán az ország legnagyobb kikötőjének vezetője, Mohamed Amzerba. E bejelentés szerint a Jemen átmeneti fővárosává nyilvánított Áden kikötői ismét üzemelnek, a forgalom visszatért a normális kerékvágásba, mindössze három nappal azután, hogy a koalíció lezárta a közel-keleti ország összes szárazföldi, légi és tengeri kikötőjét, megerősítve a már korábban életbe lépett zárlatot Jemen ellen.

Amzerba azzal indokolta a lépést, hogy Áden az ott székelő legitim jemeni kormány, illetve az azt támogató arab koalíció közvetlen ellenőrzése alatt áll. Hozzátette, a város kikötői nemcsak kereskedelmi árucikkeket, hanem humanitárius segélyszállítmányokat is fogadnak, amelyekre nagy szüksége van a háború sújtotta ország lakosságának.

Mark Lowcock ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ezt nem tudja megerősíteni, amint azt sem, hogy a humanitárius műveletek elvégzéséhez szükséges többi kikötő zárlata is véget ért volna.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) kedden aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Jemen északi határrészén nem engedélyezték klórtabletták eljuttatását az éppen kolerajárvány sújtotta országba. A bizottság felszólította az illetékes hatóságokat, hogy az ország határait ne zárják le.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP/AFP/TASZSZ/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »