Hamarosan még olcsóbb lehet a kínai acél

Az Egyesült Államok formálisan is jelezte a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) felé, hogy ellenzi Kína piacgazdasági státuszának a megadását.

Washington álláspontja az Európai Uniót a Kínával folytatott kereskedelmi vitájában támogató leveléből vált ismertté. Az Egyesült Államok és az EU szerint az állam túl nagy befolyást gyakorol a gazdaság működésére Kínában, beleértve a támogatások elterjedt gyakorlatát is, ami akadályozza a piaci árak kialakulását. Amennyiben Kína megkapná a piacgazdasági státuszt a Kereskedelmi Világszervezettől, az megfosztaná kereskedelmi partnereit attól a lehetőségtől, hogy védővámokkal védjék meg iparukat a kínai áruexporttól.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Emelik és véglegesítik a kínai csövekre kivetett védővámot

Új acélplatform a kínai acéldömping kezelésére

Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője júniusban egy kongresszusi meghallgatáson kijelentette, hogy Kína piacgazdasági státusza jelenti „a legsúlyosabb problémát” a WTO-val folytatott egyeztetésekben és egy Kínának kedvező döntés „katasztrofális hatással lenne a Világszervezetre nézve”.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium egy októberben publikált elemzésében arra a megállapításra jutott, hogy miután Kína nem felel meg a szabadpiaci feltételeknek, nem lenne helyes automatikusan megadni számára a piacgazdasági státuszt csak azért, mert a 2001-es WTO-csatlakozási protokoll ezt írja elő.

A kínai külügyminisztérium pénteki közleménye szerint „egyes országok megpróbálnak kibújni a WTO-tagság által rájuk rótt kötelezettségeik alól”.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »