Óvatos barátkozásba kezdett a CDU és az SPD

Martin Schulz hétfőn tanácskozik a pártelnökséggel arról, hogy kormányalakítási tárgyalásokat kezdjen-e az SPD a kereszténypártokkal, a kereszténydemokraták pedig jelezték, hogy készek feltétel nélkül tárgyalásokat kezdeni egy stabil kormány létrehozásáról a szociáldemokratákkal.

A német szociáldemokratákat vezető Martin Schulz pénteken Berlinben kijelentette: pártjában egyetértés van arról, hogy nem zárnak ki semmilyen lehetőséget az új kormány összetételét illetően. Cáfolta ugyanakkor a Bild című német napilap értesülését, amely szerint már minden akadály elhárult a nagykoalíció útjából, és hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások.

A politikus tagadta, hogy beleegyezését adta volna az elmúlt négy évre jellemző szövetség felélesztéséhez, és nyomatékosította: egy újabb nagykoalíció létrejötte nem automatikus. Schulz hétfőn tanácskozik a pártelnökséggel arról, hogy kormányalakítási tárgyalásokat kezdjen-e az SPD a kereszténypártokkal.

Martin Schulz az esetleges koalíciós tárgyalásokon képviselendő szociáldemokrata álláspontról a Der Spiegel című hírmagazinnak elmondta, hogy a kormányzati felelősség vállalásának alapvető feltétele a német EU-politika átalakítása.

Németországnak „pozitív választ” kell adnia Emmanuel Macron európai uniós reformtervére – hangsúlyozta a hírmagazin szombati számában megjelenő interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint.

Klaus Schüler, a CDU ügyvivője eközben Berlinben úgy nyilatkozott, hogy a német kereszténydemokraták készek feltétel nélkül, őszinte tárgyalásokat kezdeni egy stabil kormány létrehozásáról a szociáldemokratákkal.

Schüler szerint azonban ki kell várni, hogyan viszonyul a kérdéshez az SPD a következő napokban. A politikus azt mondta, tiszteletben tartják Martin Schulz szociáldemokrata pártelnök igényét arra, hogy először megtárgyalja a kérdést a pártvezetéssel.

A CDU az SPD december 7 – 9.  közötti pártkongresszusát követően értékeli majd a helyzetet december 10-én és 11-én, és dönt a további lépésekről – tette hozzá Schüler.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »