Flynn elviszi az amerikai elnökválasztás körüli balhét

Vádat emeltek hamis tanúzás miatt Michael Flynn, Donald Trump amerikai elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója ellen – derült ki a tavalyi amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozás kivizsgálásával megbízott Robert Mueller különleges ügyész hivatalának pénteken nyilvánosságra hozott vádiratból.

Flynnt azzal gyanúsítják, hogy hazudott az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) Szergej Kiszljakkal, a Washingtonban akkreditált volt orosz nagykövettel fenntartott kapcsolatairól. A vádirat szerint szándékosan tett hamis tanúvallomást az FBI-nak január 24-én azt állítva akkor, hogy Kiszljakkal nem egyeztetett az Oroszország ellen elrendelt szankciókról 2016 decemberi találkozójuk alkalmával.

A múlt héten olyan értesülések jelentek meg az amerikai sajtóban, miszerint Flynn hajlandó lehet együttműködni a különleges ügyész csapatával.

Robert Mueller javaslatára a múlt hónapban már vádat emeltek Paul Manafort, a Trump-kampány volt igazgatója, az egyik volt munkatársa, Richard Gates és a kampány egyik volt önkéntese, George Papadopoulos külpolitikai tanácsadó ellen.

Michael Flynnt a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozásról folyó vizsgálat egyik központi alakjaként tartják számon. Kinevezése után alig 23 nappal mondatta le őt Donald Trump, miután kiderült, találkozott és megbeszélést folytatott a Washingtonban akkreditált akkori orosz nagykövettel, de erről nem számolt be sem az elnöknek, sem Mike Pence alelnöknek.

Bűnösnek vallotta magát Michael Flynn hamis tanúzás vádjában

Hírforrások szerint Flynn vádalkut kötött a nyomozókkal, amelynek keretében beismerte, hogy Trumpnak az elnöki teendők átvételéért felelős csapat egy magas rangú tisztviselője – és nem az elnök maga – utasította arra, hogy felvegye a kapcsolatot orosz tisztségviselőkkel tavaly decemberben, miután a milliárdos üzletembert elnökké választották.

Az ABC News amerikai hírtelevízió azonban egy Flynnhez közeli forrásra hivatkozva azt írta, hogy a volt tanácsadó hajlandó maga Donald Trump ellen is tanúskodni arról, hogy az amerikai elnök utasította a kapcsolatfelvételre az oroszokkal. A hírtelevízió emlékeztetett arra is, hogy Trump állítólag azért menesztette James Comey-t, az FBI korábbi igazgatóját februárban, mert Comey nem volt hajlandó leállítani a nyomozást Flynn ellen.

Az ABC News kiemelte azt is, hogy Flynn mintegy félmillió dollárt (131 millió forintot) kapott külföldi kuncsaftoktól különböző tanácsadói munkákért, illetve előadásokért. Némely munkákat Flynn nem tüntette fel a nemzetbiztonsági átvilágításokon vagy vagyonbevallásában, és azt is késve közölte, hogy cége a török kormány érdekében folytatott lobbitevékenységet.

Az NBC News hírcsatorna az ügyre rálátással bíró két személyre hivatkozva ugyanakkor tudni véli, hogy Jared Kushner, Trump veje és tanácsadója utasította Flynnt 2016. december 22. körül, hogy vegye fel a kapcsolatot orosz tisztségviselőkkel egy Izraelt érintő ENSZ biztonsági tanácsi határozat miatt.

A szenátusi hírszerzési bizottság, amely a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozás szálait vizsgálja, pénteken közölte: Jared Kushnert szeretnék ismét meghallgatni Michael Flynn beismerő vallomása nyomán. „Vannak néhányan, mint Kushner úr és mások, akiket ismét szeretnénk meghívni” – mondta Mark Warner, a szenátusi hírszerzési bizottság demokrata párti alelnöke.

Washington, 2017. december 1. Michael Flynn nyugalmazott tábornok Donald Trump amerikai elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója távozik az E. Barrett Prettyman bíróságról 2017. december 1-jén, miután bűnösnek vallotta magát hamis tanúzás vádjában. Flynnt azzal vádolják, hogy hazudott az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) Szergej Kiszljakkal, a Washingtonban akkreditált volt orosz nagykövettel fenntartott kapcsolatairól. (MTI/EPA/Michael Reynolds)

Washington, 2017. december 1.
Michael Flynn nyugalmazott tábornok Donald Trump amerikai elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója távozik az E. Barrett Prettyman bíróságról 2017. december 1-jén, miután bűnösnek vallotta magát hamis tanúzás vádjában. Flynnt azzal vádolják, hogy hazudott az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) Szergej Kiszljakkal, a Washingtonban akkreditált volt orosz nagykövettel fenntartott kapcsolatairól. (MTI/EPA/Michael Reynolds)

A Fehér Ház szerint az a tény, hogy Donald Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója bűnösnek vallotta magát, csak a nyugalmazott tábornokra nézve terhelő. Az amerikai elnöki hivatal hozzátette: Flynn – az FBI előtt elhangzott – hamis tanúzása tükrözi azt, hogy hamis állításokat tett fehér házi tisztségviselőknek, ami lemondásához vezetett.

Maga Flynn közleményben tudatta: családja és az Egyesült Államok érdekében döntött úgy, hogy bűnösnek vallja magát és együttműködik az állítólagos orosz beavatkozás kivizsgálásával megbízott Robert Mueller különleges ügyész hivatalával. Hozzátette: nehezen viselte azt az utóbbi hónapokban, hogy tévesen árulással vádolták, de belátja, hogy a bíróság előtt elismert tettei helytelenek voltak. „Teljes felelősséget vállalok a tetteimért” – közölte.

 

Forrás: MTI/AP/Reuters/dpa/TASZSZ

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »