Mugabe útja a hatalomig és vissza

Robert Mugabe zimbabwei államfő egykor Afrika egyik reménysége volt, de csaknem negyven évig tartó elnöksége alatt gyakorlatilag romba döntötte országát. Neve ma már egyet jelent a választási csalásokkal, az erőszakkal és a hiperinflációval – írta a legfrissebb zimbabwei fejleményekhez kapcsolódó portréjában a dpa német hírügynökség.

A 93 éves Mugabe egykori szabadságharcosból veszélyes despotává vált, aki képtelen volt elengedni a hatalmat. A hadsereg szerda hajnalban ilyen körülmények között jelentette be: átveszi az irányítást Zimbabwéban. Az elnök még úgy tervezte, hogy jövőre újra indul a választáson, majd feleségének, az 52 éves Grace-nek adja át a stafétát. Azonban az alelnök, Emmerson Mnangagwa menesztésével Mugabe átléphette a Rubicont a hadsereg szemében.

Bár Mugabe érdemei vitathatatlanok a fehér kisebbségi kormány megdöntésében és a demokrácia 1980-as bevezetésében, az egyre hataloméhesebb elnök maga is azzá vált, akik ellen valaha küzdött: zsarnokká – fogalmazott a dpa. Eközben fényévekre került a valóságtól és népe mindennapi problémáitól. Emiatt Dél-Afrika egykori éléskamrájából elszegényedett, éhező ország vált. Az infrastruktúra befektetések híján csak amortizálódott, a zimbabwei dollár teljesen elértéktelenedett, és százezrek kényszerültek elmenekülni az élhetetlenné vált helyzet elől.

Mugabénak pedig egyre könyörtelenebb eszközökkel sikerült csak megtartania a hatalmat: a sajtó szájkosarat kapott, az ellenzéket pedig erőnek erejével elnyomták. Vélhetőleg azért is ragaszkodott annyira a kormányhoz, mert tartott tőle, hogy az igazságszolgáltatás előtt kell felelnie vétkeiért. Dörzsölt taktikusként Mugabe elérte, hogy a lakosság a fehér külföldit lássa vétkesnek kormánya gyatra teljesítményéért.

Harare, 2017. november 15. A videofelvételről készült képen Sibusisiwe B. Moyo dandártábornok, a zimbabwei védelmi erők szóvivője a hadsereg által elfoglalt ZBC állami televízió hararei stúdiójában bejelenti, hogy a katonaság átvette az ország irányítását Robert Mugabe zimbabwei elnök kormányától 2017. november 15-én. (MTI/AP/ZBC)

Harare, 2017. november 15.
A videofelvételről készült képen Sibusisiwe B. Moyo dandártábornok, a zimbabwei védelmi erők szóvivője a hadsereg által elfoglalt ZBC állami televízió hararei stúdiójában bejelenti, hogy a katonaság átvette az ország irányítását Robert Mugabe zimbabwei elnök kormányától 2017. november 15-én. (MTI/AP/ZBC)

Korábbi csodálói idővel elpártoltak mellőle. Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai egyházi vezető, emberi jogi aktivista évekkel ezelőtt egy afrikai despota karikatúrájának nevezte a politikust.

Ez nem volt mindig így: Mugabe a hatvanas évek elején még aktívan részt vett a rhodesiai telepes kormány elleni harcban; tevékenységéért tíz évig sínylődött börtönben. 1974-es szabadulását követően a szomszédos Mozambikból próbálta megdönteni Ian Smith fehér kormányát, és gyorsan az egyik legjelentősebb gerillavezérré nőtte ki magát. A gerillaháború hosszú évei után Mugabe pártja 1980-ban megnyerte a parlamenti választásokat, és az egykori szabadságharcos miniszterelnök, majd 1982-ben elnök lett.

A politikus, aki mindig úgy nézett ki, mintha skatulyából húzták volna ki, barátait és ellenségeit egyaránt elkápráztatta eszével és ragyogó szónoki képességeivel. Mugabe arra használta hatalmát és képességeit, hogy megbékélést hozzon országa fehér és fekete lakosságának. A gazdaság szárnyalt, a kormány rengeteget költött az oktatásra és az egészségügyre, az analfabéták aránya pedig zuhanni kezdett. Ezzel Mugabe sokak számára a sikeres, modern afrikai vezető mintapéldájává vált.

Ugyanakkor a politikus jottányit sem engedett, ha a hatalom megtartásáról volt szó, és gátlástalanul elejét vette minden próbálkozásnak. A nyolcvanas években Mugabe rezzenéstelenül küldte hadba katonáit a ndebele kisebbség tagjai ellen, az öt évig tartó konfliktusban ezrek vesztették életüket.

Harare, 2017. november 15. Páncélozott harci járművel zárják el a Robert Mugabe zimbabwei elnök irodájához vezető főutat katonák Hararében 2017. november 15-én, miután a hadsereg közölte az általa elfoglalt ZBC állami televízióban, hogy átvette az ország irányítását Mugabe kormányától. (MTI/EPA/Aaron Ufumeli)

Harare, 2017. november 15.
Páncélozott harci járművel zárják el a Robert Mugabe zimbabwei elnök irodájához vezető főutat katonák Hararében 2017. november 15-én, miután a hadsereg közölte az általa elfoglalt ZBC állami televízióban, hogy átvette az ország irányítását Mugabe kormányától. (MTI/EPA/Aaron Ufumeli)

Az opportunista Mugabe a fehér gazdák birtokainak kisajátítása érdekében a kilencvenes évek végén szakított megbékélést hirdető politikájával. 1999-ben több mint 800 nagygazda birtokát vették el kártalanítás nélkül. A lépést vérengzések kísérték. Több területet Mugabe bizalmasai szereztek meg, akik közül sokan nem értettek a mezőgazdasághoz. Ennek eredménye az volt, hogy elterjedt a könnyen kezelhető kukorica és dohány termesztése. Az aránytalan és igazságtalan birtokrendszer átalakításának becsülendő célja lett végül az utolsó szög a zimbabwei gazdaság koporsójában.

Az ország hanyatlásával együtt Mugabe népszerűsége is csökkenni kezdett. Megfigyelők szerint Morgan Tsvangirai ellenzéki vezető már az első fordulóban megnyerte a 2008-as választást. A választási bizottság azonban második fordulót követelt, amelyet erőszakhullám és az MDC ellenzéki párt követőinek megfélemlítése előzött meg. Tsvangirai végül visszalépett, hogy elkerülje a vérengzést. „Csak Isten, aki kinevezett, ő mondathat le engem” – mondta akkor az elnök. Azonban nemzetközi nyomásra Mugabe kénytelen volt egységkormányt létrehozni Tsvangiraijal.

Az elmúlt időszakban Mugabe egyre gyakrabban tartózkodott külföldön, és többször is szárnyra kapott már a hír haláláról. Egy katonai puccsal azonban szinte senki sem számolt.

Harare, 2017. november 15. Pénzfelvétel miatt várakozó emberek sorakoznak egy bank előtt Hararében 2017. november 15-én, miután a hadsereg közölte az általa elfoglalt ZBC állami televízióban, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától. (MTI/EPA/Aaron Ufumeli)

Harare, 2017. november 15.
Pénzfelvétel miatt várakozó emberek sorakoznak egy bank előtt Hararében 2017. november 15-én, miután a hadsereg közölte az általa elfoglalt ZBC állami televízióban, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától. (MTI/EPA/Aaron Ufumeli)

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »