Jutalom járna Észak-Koreának amennyiben befagyasztaná nukleáris programját

Ha Észak-Korea úgy dönt, hogy befagyasztja nukleáris programját és hajlandó párbeszédet  kezdeni nukleáris leszereléséről, Dél-Korea és a nemzetközi közösség  kész lenne arról tárgyalni, hogy milyen lehetséges jutalommal viszonozza ezt – jelentette ki Mun Dzse In dél-koreai elnök kedden a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) manilai csúcstalálkozóján.

„Úgy gondolom, hogy nem lesz könnyű eljutni Észak-Korea teljes nukleáris lefegyverzéséhez a közeljövőben, tekintve az észak-koreai nukleáris és rakétaprogram legújabb fejleményeit” – mondta egy sajtótájékoztatón a dél-koreai államfő. „Ez azt jelenti, hogy Észak-Korea valószínűleg előbb fagyasztaná be nukleáris programját, és csak utána jutna el annak teljes lefegyverzéséhez, de ha ez megtörténik, azt hiszem, hogy mi (Szöul) és a nemzetközi közösség tárgyalhatunk arról, hogy mit tehetnénk ezért cserébe” – tette hozzá. Ezzel kapcsolatosan Mun kijelentette: bármi szóba jöhet abban az esetben, ha Észak-Korea hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni.

A dél-koreai elnök ezt az ASEAN manilai csúcstalálkozóján fejtette ki, amelynek egyik legfőbb témája az észak-koreai nukleáris- és rakétaprogram jelentette fenyegetés. A dél-koreai államfő helyi idő szerint vasárnap érkezett meg a Fülöp-szigetek fővárosába.

A Koreai-félszigeten feszült a helyzet részben az észak-koreai atom- és rakétaprogram fejlesztése, másrészt az Egyesült Államok és térségbeli szövetségeseinek gyakorlatozásai miatt. Júliusban Észak-Korea kétszer hajtott végre kísérletet ballisztikus rakétákkal, majd augusztus végén és szeptember közepén még két rakétát indított, amelyek átrepültek Japán területe felett. Szeptember 3-án Phenjan bejelentette, hogy sikeres föld alatti robbantást hajtott végre hidrogénbombával. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa emiatt szigorította a Phenjan elleni szankciókat.

A dél-koreai és amerikai haditengerészet a múlt szombaton nagyszabású hadgyakorlatot kezdett a Csendes-óceánon, a Koreai-félsziget közelében.

Csendes-óceán, 2017. november 13. A Theodore Roosevelt, a Ronald Reagan és a Nimitz amerikai repülőgép-hordozókat kísérik Aegis típusú rakétavédelmi rendszerrel felszerelt amerikai hadihajók a dél-koreai haditengerészettel tartott hadgyakorlaton a Csendes-óceánon, a Koreai-félsziget közelében 2017. november 12-én. A november 11-én kezdődött négynapos közös gyakorlaton hét dél-koreai hadihajó is részt vesz, amelyek közül kettőn ugyancsak Aegis-rendszer van. A manővereket erődemonstrációnak szánják Észak-Korea elrettentésére. (MTI/EPA/Amerikai haditengerészet/Aaron B. Hicks)

Csendes-óceán, 2017. november 13.
A Theodore Roosevelt, a Ronald Reagan és a Nimitz amerikai repülőgép-hordozókat kísérik Aegis típusú rakétavédelmi rendszerrel felszerelt amerikai hadihajók a dél-koreai haditengerészettel tartott hadgyakorlaton a Csendes-óceánon, a Koreai-félsziget közelében 2017. november 12-én. A november 11-én kezdődött négynapos közös gyakorlaton hét dél-koreai hadihajó is részt vesz, amelyek közül kettőn ugyancsak Aegis-rendszer van. A manővereket erődemonstrációnak szánják Észak-Korea elrettentésére. (MTI/EPA/Amerikai haditengerészet/Aaron B. Hicks)

Forrás: MTI/Yonhap

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »