A spanyol gazdasági miniszter felvázolta a független Katalónia sorsát

Megduplázódó munkanélküliség, növekvő infláció, és a helyi gazdaság 25-30 százalékos csökkenése – ez vár egy független Katalóniára a spanyol gazdasági miniszter szerint, aki szerdán a madridi parlamentben beszélt minderről egy képviselői kérdésre válaszolva.

„Sokkal kevésbé lenne autonóm és kevesebb szuverenitása lenne mint most, Spanyolország, az EU, és az euróövezet részeként” – vélte Luis de Guindos.

A spanyol politikus szerint az új államnak saját pénznemet kellene létrehoznia, amely azonnal leértékelődne, szűkülnének a hitelfelvétel lehetőségei, károk érnék a katalán exportot, termékeik 70 százaléka vámköteles lenne. A bankok pedig kikerülnének az Európai Központi Bank védelme alól – tette hozzá.

Egyebek mellett ez utóbbira hivatkozva helyezte át székhelyét Katalóniából Valenciába Spanyolország harmadik legnagyobb pénzintézete a Caixabank is, amely azóta azt is közölte, hogy átköltözteti a bank központját is, és a döntése nem átmeneti időre szól, hanem végleges. A spanyol kereskedelmi nyilvántartó adatai szerint október 2. óta több mint 1400 vállalat jelentette be, hogy társasági székhelyét átköltözteti az oroszág más területeire Katalóniából.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Máris költözik egy katalán gyógyszergyártó a függetlenségi törekvések miatt

Menekülnek a cégek Katalóniából

A spanyol parlamentben Mariano Rajoy spanyol kormányfő arról beszélt, hogy a Katalóniában tervezett intézkedéseik – amelynek részeként feloszlatnák a katalán kormányt és előrehozott helyi parlamenti választásokat írnának ki – célja az is, hogy megállítsák a katalán gazdaság romlását.

Barcelona, 2017. október 11. Függetlenségpárti tüntetők a parlament épületénél Barcelonában 2017. október 10-én, miután Carles Puigdemont katalán elnök aláírta a Katalónia felfüggesztett függetlenségi nyilatkozatáról szóló dokumentumot. A katalán kormány október 1-jén annak ellenére rendezte meg a Spanyolországtól való elszakadásról szóló függetlenségi népszavazást, hogy a spanyol alkotmánybíróság korábban minden, erre irányuló törekvést alkotmányellenesnek nyilvánított.  (MTI/EPA/Felipe Trueba)

Barcelona, 2017. október 11.
Függetlenségpárti tüntetők a parlament épületénél Barcelonában 2017. október 10-én, miután Carles Puigdemont katalán elnök aláírta a Katalónia felfüggesztett függetlenségi nyilatkozatáról szóló dokumentumot. A katalán kormány október 1-jén annak ellenére rendezte meg a Spanyolországtól való elszakadásról szóló függetlenségi népszavazást, hogy a spanyol alkotmánybíróság korábban minden, erre irányuló törekvést alkotmányellenesnek nyilvánított. (MTI/EPA/Felipe Trueba)

A Katalónia függetlenségi törekvéseivel kapcsolatos belpolitikai bizonytalanság hatással van a spanyol gazdaságra is, emiatt korábban a spanyol kormány 2,6 százalékról 2,3 százalékra rontotta a jövő évi gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzését.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »