Szingapúr nemet mond az autók számának növekedésére

A jövő évtől kezdve nem nőhet tovább a személygépjárművek száma, ezzel párhuzamosan dollármilliárdokat öntenek a tömegközlekedés fejlesztésébe Szingapúrban. Európai szemmel nézve sajátos motivációk vannak a vezetés autótilalma mögött, a városállamban ugyanis a helyhiány az egyik elsődleges rendezési erő.

„A területi korlátok miatt az úthálózat további növelésére kevés a lehetőség” – idézi a helyi hatóságot a Bloomberg cikke. Felhívják rá a figyelmet, hogy az utak már jelenleg is a földterület 12 százalékát fedik.

Vasszigor

A kormányzat emiatt a jelenlegi 0,25 százalékos járműállomány-növekedési rátát a jövő év februárjától nullára csökkenti. A korlátozás érinti a személyautókat és a motorokat is, míg a haszongépjárművek és buszok rátája 0,25 százalékon marad 2021 márciusáig. A már meglévő szigor mértékét jelzi, hogy a hatóságok szerint nem lesz jelentős változás az engedélyezési folyamatban, hiszen a kvótát eddig is a járművek kivonásához kötötték.

Egy komoly autó árát kérik el, hogy egy kisautót kapjunk

Szingapúrban az autók engedélykötelesek, egy dokumentum kiváltásával lehetővé válik, hogy tíz évig tulajdonoljuk a járművet. A meghatalmazások száma eddig is korlátozott volt és komoly pénzekbe került. A Bloomberg szerint a legkisebb autók után is 41617 szingapúri dollárnak megfelelő összeget kell fizetni, ami több mint 8 millió forintnak felel meg.

A korlátozásokat ugyanakkor ellensúlyozza is a kormányzat, hiszen a városállam infrastruktúrája eddig is a világ egyik legfejlettebbje volt, de most újabb lökést adnak a tömegközlekedésnek. A következő öt évben 21 milliárd amerikai dollárnyi összeget öntenek a kötöttpályás és a buszközlekedésbe.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek