Szombaton kiderül, mit tervez Rajoy Katalóniában

Elértünk egy határig, amely cselekvésre kötelezi a kormányt – mondta a spanyol miniszterelnök Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján pénteken az uniós vezetők csúcstalálkozója után.

„Nagyon óvatosak voltunk, minden intézkedést megpróbáltunk, hogy ne kerüljünk nehéz helyzetbe, de amikor megsértik a törvényt és a jogállamiságot, nincs más lehetőség” – hangsúlyozta Mariano Rajoy, hozzátéve: nem lehet az országnak olyan része, ahol a (helyi) kormány nem tartja be a törvényeket, hiszen akkor hogyan követelhetné az állampolgároktól ugyanezt.

A spanyol kormányfő kifejtette: minden Katalóniában tervezett intézkedést a szombati rendkívüli kormányülés után jelent be a kabinet, azokról megállapodtak az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárttal (PSOE) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párttal.

Brüsszel, 2017. október 20. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napján, 2017. október 20-án. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Brüsszel, 2017. október 20.
Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napján, 2017. október 20-án. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Mariano Rajoy szerint helyes, hogy az EU-csúcson nem került napirendre Katalónia, mert az „Spanyolország ügye”. Senkit sem lephet meg, hogy az Európai Unió Spanyolország mellett van, mivel alapelveivel ellentétes, ami Katalóniában történik – jegyezte meg. Példaként említette, hogy a katalán parlament hetek óta nem ülésezik, így az ellenzéki képviselőknek nincs lehetőségük véleményük kifejtésére, és a helyi kormány beszámoltatására.

A spanyol kormány szombaton rendkívüli ülést tart, amelyen végleges döntés születik arról, hogy végül pontosan milyen intézkedéseket terjeszt be a parlament felső házának, a szenátusnak, hivatkozva az alkotmány 155-ös cikkére. Ez a passzus ad lehetőséget az államnak, hogy alkotmánysértés esetén beavatkozzon az autonóm közösségekben.

Sajtóértesülések szerint a szenátus elnöksége még szombaton összeül, hogy meghatározza a javaslatcsomag tárgyalásának menetét, a szavazásra pedig nem hivatalos információk szerint október 27-én vagy október 30-án kerülhet sor.

Az intézkedések elfogadásához a képviselők abszolút többségének támogatása szükséges, ezzel a spanyol kormánypárt egymaga rendelkezik. A megszavazott intézkedéscsomag azt követően lép hatályba, hogy megjelenik a hivatalos állami közlönyben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »