Franciaország lett a legnagyobb soft power hatalom

A választások óta Franciaország nemzetközi kötelezettségvállalása és Macron népszerűsége segített az országnak az első helyre kerülni az ötödikről a „soft power” éves rangsorában. Az Egyesült Államok a harmadik helyre csúszott vissza az elsőről, míg Nagy-Britannia második lett.

A londoni székhelyű Portland Communications minden évben elkészíti az országok rangsorát. A 30-as lista élén az idén Franciaország áll. „A francia puha erő kétségtelenül fellendült, köszönhetőn a Nemzeti Front vereségének és az ország legfiatalabb elnökének megválasztásának” – áll a jelentésben.

Az éves tanulmány (immár harmadik éve) számos tényezőt vizsgál, köztük az ország diplomáciai hálózatának kiterjedtségét, a nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatot, az oktatási intézmények vonzerejét, kulturális és kulináris attrakcióit, az üzleti vállalkozások iránti vonzerejét, a digitális lábnyomát és lakóinak közvéleményét.

A jelentés szerint az Egyesült Államok indexe a legutóbbi miatt esett: az USA „a felsőoktatásban, a kulturális termelésben és a technológiai innovációban egyedülálló” maradt, és mégis „Trump elnök gyakran megosztó retorikája az elnök népszerűtlenségéhez és ezáltal jelentős visszaeséséhez vezetett, arról nem is beszélve, hogy a megválasztása óta eltelt időszak egyre több olyan, nehezen cáfolható információt hozott a felszínre, ami szerint Oroszországnak szerepe lehetett Donald Trump sikerében”.

Az Egyesült Királyság esetében pedig az magyarázhatja a pozíció romlását, hogy tavaly nyár óta a Brexitre készül, ami erősíti elszigetelődését, miközben az Európai Unió fejlett országai egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

Mindezek összességben azt eredményezték, hogy Franciaország – a nemzetközi katonai hatalom, az EU meghatározó gazdasági szereplője, ahol az elnökválasztás is nem várt fordulatot és a nemzetközi térben is pozitív változásokat hozott – jelentősen javította pozícióját és növelte „Soft Power Indexét”.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A soft power fogalmáról bővebben
A „puha erő” (soft power) fogalma az 1990-es évek elején jelent meg a nemzetközi politikai gondolkodásban. Megalkotója Joseph Nye amerikai professzor volt. A kifejezés azt jelenti, hogy egy ország mennyire képes nem katonai eszközökkel biztosítani gazdasági, politikai érdekeit.

„A puha hatalom azon képesség, hogy kényszer vagy kifizetések helyett inkább a vonzódás kialakításával érjük el céljainkat. Amikor rábírsz másokat arra, hogy azt akarják, amit magad is akarsz, nem kell annyit költened jutalmakra és büntetésekre annak érdekében, hogy mások irányodba elmozduljanak. A kemény hatalom ezzel szemben egy ország katonai és gazdasági erejéből fakadó kényszerítő ereje. A puha hatalom egy ország kultúrája, politikai eszméi és stratégiáiból fakadó vonzó mivolta.” – Joseph S. Nye (1937-ben született, politológus professzor a Harvardon, nemzetvédelmi és biztonságpolitikai tanácsadó volt Bill Clinton kormánya alatt)

A Soft Power Index 2017-es, top 10-es listája:

Franciaország
Egyesült Királyság
Egyesült Államok
Németország
Kanada
Japán
Svájc
Ausztria
Svédország
Hollandia

A teljes tanulmány itt érhető el: http://softpower30.portland-communications.com/wp-content/uploads/2017/07/The-Soft-Power-30-Report-2017-Web-1.pdf

Forrás: Bloomberg / Euronews

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »