Franciaország lett a legnagyobb soft power hatalom

A választások óta Franciaország nemzetközi kötelezettségvállalása és Macron népszerűsége segített az országnak az első helyre kerülni az ötödikről a “soft power” éves rangsorában. Az Egyesült Államok a harmadik helyre csúszott vissza az elsőről, míg Nagy-Britannia második lett.

A londoni székhelyű Portland Communications minden évben elkészíti az országok rangsorát. A 30-as lista élén az idén Franciaország áll. “A francia puha erő kétségtelenül fellendült, köszönhetőn a Nemzeti Front vereségének és az ország legfiatalabb elnökének megválasztásának” – áll a jelentésben.

Az éves tanulmány (immár harmadik éve) számos tényezőt vizsgál, köztük az ország diplomáciai hálózatának kiterjedtségét, a nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatot, az oktatási intézmények vonzerejét, kulturális és kulináris attrakcióit, az üzleti vállalkozások iránti vonzerejét, a digitális lábnyomát és lakóinak közvéleményét.

A jelentés szerint az Egyesült Államok indexe a legutóbbi miatt esett: az USA “a felsőoktatásban, a kulturális termelésben és a technológiai innovációban egyedülálló” maradt, és mégis “Trump elnök gyakran megosztó retorikája az elnök népszerűtlenségéhez és ezáltal jelentős visszaeséséhez vezetett, arról nem is beszélve, hogy a megválasztása óta eltelt időszak egyre több olyan, nehezen cáfolható információt hozott a felszínre, ami szerint Oroszországnak szerepe lehetett Donald Trump sikerében”.

Az Egyesült Királyság esetében pedig az magyarázhatja a pozíció romlását, hogy tavaly nyár óta a Brexitre készül, ami erősíti elszigetelődését, miközben az Európai Unió fejlett országai egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

Mindezek összességben azt eredményezték, hogy Franciaország – a nemzetközi katonai hatalom, az EU meghatározó gazdasági szereplője, ahol az elnökválasztás is nem várt fordulatot és a nemzetközi térben is pozitív változásokat hozott – jelentősen javította pozícióját és növelte “Soft Power Indexét”.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A soft power fogalmáról bővebben
A “puha erő” (soft power) fogalma az 1990-es évek elején jelent meg a nemzetközi politikai gondolkodásban. Megalkotója Joseph Nye amerikai professzor volt. A kifejezés azt jelenti, hogy egy ország mennyire képes nem katonai eszközökkel biztosítani gazdasági, politikai érdekeit.

“A puha hatalom azon képesség, hogy kényszer vagy kifizetések helyett inkább a vonzódás kialakításával érjük el céljainkat. Amikor rábírsz másokat arra, hogy azt akarják, amit magad is akarsz, nem kell annyit költened jutalmakra és büntetésekre annak érdekében, hogy mások irányodba elmozduljanak. A kemény hatalom ezzel szemben egy ország katonai és gazdasági erejéből fakadó kényszerítő ereje. A puha hatalom egy ország kultúrája, politikai eszméi és stratégiáiból fakadó vonzó mivolta.” – Joseph S. Nye (1937-ben született, politológus professzor a Harvardon, nemzetvédelmi és biztonságpolitikai tanácsadó volt Bill Clinton kormánya alatt)

A Soft Power Index 2017-es, top 10-es listája:

Franciaország
Egyesült Királyság
Egyesült Államok
Németország
Kanada
Japán
Svájc
Ausztria
Svédország
Hollandia

A teljes tanulmány itt érhető el: http://softpower30.portland-communications.com/wp-content/uploads/2017/07/The-Soft-Power-30-Report-2017-Web-1.pdf

Forrás: Bloomberg / Euronews

Friss hírek

Biden sakkozna az üzemanyagadóval

Joe Biden amerikai elnök szerdán arra kérte az amerikai kongresszust, hogy 3 hónapra függessze fel az üzemanyagokra kivetett szövetségi adót, amivel a Fehér Ház a magas inflációt igyekszik letörni, valamint azt kívánja demonstrálni, hogy az amerikai kormány figyel az emelkedő árak családi költségvetésekre gyakorolt negatív hatására - jelentette a The Washington Post című amerikai napilap szerdán.

Read More »

Újra 13 ezer pont alatt jár a DAX

A DE30 legutóbbi próbálkozása a csökkenő trend megtörésére nem járt sikerrel, a hangulatromlás oka ismét a recessziótól való félelem. Jerome Powell, a Fed elnöke ma az amerikai szenátus előtt fog beszélni féléves meghallgatása keretében.

Read More »