Trump fontos beszédre készül Varsóban

Donald Trump csütörtöki nyilvános beszéde a varsói Krasinski téren külpolitikai programbeszéd lesz, az amerikai elnök első jelentős programjellegű és politikai fellépése Európában – tájékoztatott szerdán Krzysztof Szczerski, a lengyel államfő kabinetfőnöke és külügyi államtitkára.

Donald Trump a lengyel néphez intézett szabadtéri szónoklatában egyebek között az amerikai külpolitika prioritásait vázolja fel elnöksége legközelebbi éveire vonatkozóan – mondta Szczerski a lengyel közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

A kabinetfőnök rendkívül fontosnak nevezte azt a tényt, hogy Trump éppen Varsóban mondja el beszédét, egy olyan helyszínen, amelyet az amerikai fél választott. A miniszter szerint az amerikai elnök a lengyel történelemből, a lengyel hősiességből, a lengyel szabadságharcokból kiindulva fejti ki saját vízióját a külpolitikáról és az euroatlanti kötelezettségekről.

Szczerski szerint a beszédnek „történelmi rangja” lehet, és elhangzásának időpontját összehangolták az egyesült államokbeli idővel, az ottani napkezdettel, hogy ne kerülje el az amerikai közvélemény figyelmét. „Történelmi eseménynek” minősítette korábban a beszédet az Egyesült Államok varsói nagykövetsége is a honlapján közzétett bejelentésben.

Hétfői sajtóértekezletén Szczerski elmondta: Trump beszéde a biztonságpolitikáról, Európáról és a lengyel-amerikai kapcsolatokról szól majd. A lengyel vezetők elsősorban a rotációs amerikai katonai jelenlét megerősítésére, állandóvá tételére számítanak Trump látogatása után.

Az államtitkár szerdai televíziós interjújában megerősítette: Andrzej Duda elnök a csütörtök reggeli négyszemközti tárgyaláson biztonsági kérdésekről, az amerikai katonai jelenlétről, a nemzetközi politikáról, energiapolitikáról, továbbá a kelet- és közép-európai gazdasági együttműködést összehangoló Három Tenger Kezdeményezésről tárgyal Trumppal.

Elmondta továbbá: a közel 20 fős amerikai küldöttség tagja lesz Steven Mnuchin pénzügyminiszter, Wilbur Ross kereskedelmi miniszter és Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó. Korábbi bejelentésekkel szemben nem utazik viszont Varsóba Rex Tillerson külügyminiszter. Jelen lesz viszont Trump veje és tanácsadója, Jared Kushner, akit várhatóan elkísér felesége, Trump első, cseh származású feleségétől született leánya, Ivanka is.

Donald Trump a hitvese, Melania kíséretében szerda este tíz óra körül érkezik Varsóba, ahol csütörtök délelőtt, a lengyel elnökkel folytatandó tárgyalás után részt vesz a Három Tenger csúcstalálkozón. Ott a kelet- és közép-európai államfőkkel megvitatja a transzatlanti kapcsolatok, az infrastrukturális és energetikai együttműködés kérdéskörét. A Krasinski téri beszédet követően, délután két óra körül az amerikai elnök a németországi G20-csúcsra utazik tovább.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »