Trump látogatással köszöni meg a lengyel védelmi stratégiát

Donald Trump amerikai elnök júliusra tervezett varsói látogatása óriási siker a lengyel diplomácia számára, jelzi, hogyan változott meg Lengyelország geopolitikai és világpolitikai helyzete az utóbbi 16-18 hónapban – jelentette ki Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter hétfőn a közszolgálati tévében.

„A lengyel-amerikai szövetség az európai biztonság alapja” – tette hozzá.

Macierewicz szerint az ország geopolitikai és világpolitikai helyzetének megváltozásához hozzájárult az, hogy az ország növelte katonáinak számát, és hogy költségvetési tervében a GDP két százalékára rúgó védelmi kiadások szerepelnek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Komoly hadgyakorlat kezdődött Lengyelországban

Stabilra javította a lengyel adósosztályzat kilátását a Moody’s

„A lengyel területvédelmi erők fejlesztésének is óriási jelentősége van. Az amerikaiak nagyon fontosnak tartják, és igazuk van” – jegyezte meg a miniszter.

A washingtoni Fehér Ház pénteken jelentette be, hogy az amerikai elnök még a G20-as országcsoport németországi csúcsértekezlete előtt Lengyelországba utazik, aminek célja, hogy kiemelje „a NATO kollektív védelme erősítésének elsődleges fontosságát”.

Trump Lengyelországban egyebek között részt vesz az adriai-balti-fekete-tengeri együttműködést szorgalmazó, úgynevezett Három Tenger Kezdeményezés konferenciáján, amelyet július 6-7-én tartanak Wroclawban. A tanácskozásra közép-, kelet- és dél-európai államok vezetői ülnek össze.

A Fehér Ház közleménye aláhúzza, hogy a tanácskozáson való részvételével Trump elnök az amerikai kormányzat és a közép-európai térség országai közötti szoros kapcsolatokat kívánja hangsúlyozni.

Forrás: MTI/PAP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »