Erdogan: a német kormánynak korrigálnia kell a hibáját

Recep Tayyip Erdogan török államfő a Németországba tervezett gyűlésének engedélyezését követeli a berlini vezetéstől.

A német kormány politikai „öngyilkosságot” követ el azzal, hogy megtiltotta a rendezvényt, és „hibáját korrigálnia kell” – mondta a török elnök a Die Zeit című német hetilap csütörtöki számában megjelenő interjúban az előzetesen közölt részletek szerint.

Recep Tayyip Erdogan a G20-csoport pénteken kezdődő hamburgi csúcstalálkozója alkalmából látogat Németországba, és a kétnapos tanácskozás alkalmából beszédet kíván mondani támogatói előtt. A német külügyminisztérium elutasította Ankara hivatalos kérését a rendezvény megtartásáról. Sigmar Gabriel külügyminiszter arra hivatkozott, hogy nincs elég rendőr az esemény biztosítására, és egy ilyen fellépés a két kormány vitái miatt nem is lenne ildomos.

Korábban írtuk: Nem engedélyezték Erdogan berlini beszédét 

A vitatott ügyek közé tartozik egy büntetőeljárás a Die Welt című német lap egyik újságírója, Deniz Yücel ellen. A csaknem fél éve Törökországban fogva tartott német-török kettős állampolgár ellen a többi között azért indítottak eljárást, mert interjút készített a Németországban is terrorista szervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egy vezetőjével. Ügyéről Recep Tayyip Erdogan azt mondta, nem érti, hogy Németországban miért védelmezik az újságírót.

A török államfő ismét kifogásolta, hogy a német hatóságok nem adták át a török hatóságoknak a tavalyi törökországi puccskísérletért felelősnek tartott hitszónok, Fetullah Gülen Németországba menekült követőit. Amíg Berlin nem teljesíti a követelést, Ankara terroristákat védelmező államnak tekinti Németországot – mondta Recep Tayyip Erdogan.

Azonban a kapcsolatokat meg kell őrizni, a NATO-tagság, a gazdasági kapcsolatok és a Németországban élő hárommillió török miatt „szükségünk van egymásra” – tette hozzá a török államfő.

Angela Merkelhez fűződő viszonyáról kiemelte, hogy nincsenek haragban. „Semmi bajom a kancellárral”, de az előző kormányfő, Gerhard Schröder idején „nagyon másmilyen” volt a viszony – mondta Recep Tayyip Erdogan. Hozzátette: reméli, hogy sikerül ismét a Schröder idején (1998-2005) megszokott szintre fejleszteni a kapcsolatokat.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »