Éleződik a helyzet a törökök és a kurd milícia között

A török hadsereg felvonulása a kurdok által ellenőrzött északnyugat-szíriai területek mentén elérte egy „hadüzenet” szintjét, újabb nagyszabású konfliktust kockázatát jelezve a polgárháború dúlta országban – mondta Sipan Hemo, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia vezetője szerdán a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában.

Törökország hadműveletre készül – válaszolta Sipan Hemo arra az újságírói kérdésre, számít-e török-kurd konfliktusra Szíria északi részében, ahol a két fél az elmúlt napokban többször is lőtte egymás állásait. „Ezek a török előkészületek elérték egy hadüzenet szintjét, és a következő napokban konkrét összecsapásokhoz vezethetnek. Nem fogunk tétlenül várni egy ilyen agresszió lehetősége esetén” – hangoztatta a milícia vezetője.

A kurdok fontos szerepet játszanak az Iszlám Állam terrorszervezet elleni hadműveletekben. A Szíriai Demokratikus Erők nevű szíriai ellenzéki ernyőszervezet részeként a YPG részt vesz az Egyesült Államok támogatta hadműveletben Rakka elfoglalására. Washington Ankara tiltakozása ellenére emellett amerikai fegyverszállítmányokkal segíti a milíciát. Törökország pedig tavaly augusztusban indította katonai beavatkozását Észak-Szíriában Eufráteszi Pajzs fedőnéven, hogy visszaszorítsa határairól a kurd YPG harcosait és az Iszlám Állam szélsőségeseit.

Kapcsolódó anyagunk: Lassan kifüstölik az Iszlám Államot Rakkából

Az elmúlt hetekben Ankara erősítést küldött az Aleppótól északra fekvő térségbe, tovább növelve a feszültséget a török hadsereg és a YPG térségben állomásozó alakulatai között.

Ankara nemzetbiztonsági kockázatnak tartja és nem nézi jó szemmel a kurd erők terjeszkedését határa közelében, mivel a terrorszervezetként nyilvántartott, a török állam ellen évtizedeken át fegyverest felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábjának tartja az YPG-t. A két kurd szervezet viszont tagadja, hogy bármi köze lenne egymáshoz.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »