Nagyot kaszálhat a Tesla a közeljövőben

A Tesla lassuló második negyedéves eladásai felvethetnek ugyan kételyeket az egyediségével kapcsolatban, azonban az elektromos autógyártónak még mindig egyértelmű előnye van a versenytársaival szemben, főleg most, hogy piacra dobja a várva várt 3-as modellt.

James Albertine, a Consumer Edge Research vezető autóipari elemzője szerint az elkövetkező hat hónapban a Tesla képes lesz nagyot kaszálni, hiszen most pénteken gördülhet ki a gyárból a vállalat új, az eddigieknél lényegesen olcsóbb elektromos autója, a 3-as modell.

A múlt évi jelentések szerint már most 400 000 darabos előrendelés van a 3-as modellre. A jármű alapára 35 ezer dollár lesz, amely az eddigi Tesla-árakhoz képest jelentős csökkenést jelent. Ez várhatóan mintegy 14 milliárd dolláros értékesítést vetít előre.

A Tesla korábbi Model S és Model X nevű típusainak piacra dobása kezdetben gyártási késedelmek és kezdeti minőségi problémák miatt csúszott, emiatt egyes elemzők szkeptikusak voltak a Model 3 sorozatgyártásának júliusi kezdésével kapcsolatban is.

Albertine elmagyarázta, hogy míg a Tesla jövőbeli kereslete viszonylag stabil, addig más gyártók rövidtávon bizonytalansággal néztek szembe, hogy ki fogja megvásárolni a járműveiket. A múlt hónapban az eladások az alacsony munkanélküliség, az alacsonyabb gázárak és magasabb fogyasztói bizalom ellenére is 3 százalékkal csökkentek.

Az elemző azonban azt is hozzátette: továbbra is fennáll a kockázata annak, hogy az autógyártó teljesíteni tudja-e a megrendeléseket, beleértve a 3-as modellt is.

„A Tesla nem feltétlenül van kint a vízből, de még így is jobban áll, mint a vetélytársai. Az 53 százalékos növekedés nagyon jó, de természetesen folytatniuk kell ezt a sebességet, és úgy gondolom, vannak kockázatok ezen az úton” – fogalmazott.

  • A konkurencia
A Handelsblatt múlt csütörtöki beszámolója szerint a német BMW AG az idén szeptemberben tervezi bemutatni 3-as modellszériának a Tesla elektromos autóival közvetlenül versenyre kelő elektromos változatát, a Frankfurti Autószalonon. A 400 kilométeres hatótávval rendelkező 3-as BMW a Handelsblatt szerint a Tesla Model 3 nevű típusának jelent közvetlen konkurenciát, melynek hatótávolsága egy töltéssel 133 kilométer.
Friss:
A Tesla amerikai elektromosautó-gyártó 22 ezer járművet értékesített az idei második negyedévben, ami 53 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A cég közleménye szerint az április-júniusi időszakban a Tesla 12 ezer Model S szedánt és 10 ezer Model X crossovert értékesített. A cég a második negyedévben 25,7 ezer autót gyártott. Az idei első hat hónapban az amerikai cég összesen 47,1 ezer autót értékesített, ami alig múlja felül saját korábbi várakozásának alsó határát.

A Tesla azzal számol, hogy decemberre a havi autógyártása 20 ezerre nő. A cég jelenleg negyedévente gyárt körülbelül ennyit. A Tesla nagyratörő tervei szerint 2018-ban már 500 ezer autót állít majd elő. Összehasonlításul: a cég eddigi fennállása óta összesen mintegy 200 ezer autót gyártott.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Reuters / MTI

Friss hírek