Felhördült a világ Észak-Korea rakétatesztje miatt

Heves elutasítással reagált a nemzetközi közösség arra, hogy Észak-Korea – állítása szerint – kedden első ízben sikeres kísérletet hajtott végre interkontinentális ballisztikus rakétával.

Kína elítélte a rakétaindítást, egyben arra szólította fel Phenjant, hogy tartsa magát az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rá vonatkozó határozataihoz. Keng Suang kínai külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy Peking ellenzi az észak-koreai rakétaindításokat.

“Felszólítjuk Phenjant, hogy tartsa tiszteletben a BT döntéseit, teremtse meg a helyzet javításának előfeltételeit”. Azt is mondta, hogy az érintett feleknek önmérsékletet kell tanúsítaniuk, és nem érdemes olyan dolgokat tenniük, amelyek tovább rontanának a helyzeten”.

A pekingi szóvivő arról is beszélt, hogy számít más országok segítségére a Koreai-félsziget atommentesítésében. Keng Suang ezt egy újságírói kérdésre válaszolva mondta, amely Donald Trump amerikai elnök hétfői Twitter-üzenetére vonatkozott.

Trump azt írta, alig hiszi, hogy Dél-Korea és Japán hajlandó lesz tovább tűrni. Emellett sürgette Észak-Korea fő szövetségesét, Kínát, hogy gyakoroljon nyomást Észak-Koreára, és “állítsa lesz ezt az abszurdumot egyszer s mindenkorra”.

Kapcsolódó cikkeink:

A kínai külügyi szóvivő viszont azt hangsúlyozta, hogy “Kína erőfeszítéseket tesz, Kína szerepe a kérdés rendezésében vitathatatlan. Reméljük, hogy más államok is tesznek erőfeszítéseket ebben az irányban”.

Mun Dzse In dél-koreai államfő kedden arra figyelmeztette északi szomszédját, “ne lépje át azt a pontot, ahonnan nincs visszatérés”. Egyben felszólította Phenjant, hogy azonnal szüntesse be a provokálást, mert nem tudhatja, milyen következményekkel járhat számára az, ha átlépi a “vörös vonalat”. A politikus, aki kedden Londonban David Cameron korábbi brit miniszterelnökkel találkozott, kifejtette, “reméli, hogy Észak-Korea nem lépi át azt a pontot, ahonnan már nincs visszatérés”.

Az államfő előzőleg arra szólította fel a dél-koreai biztonsági és külpolitikai tisztségviselőket, hogy a történtekre válaszul hozzanak intézkedéseket Észak-Korea ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsában, az ország szövetségeseivel, köztük az Egyesült Államokkal szoros együttműködésben.

A japán kormány a rakéta felbocsátása után kétszer is rendkívüli ülést tartott. Először a rakétaindítást követően, majd amikor Phenjanban bejelentették, hogy első ízben hajtottak végre sikeres kísérletet nagy hatótávolságú, interkontinentális ballisztikus rakétával.

Az észak-koreai állami televízió híradása szerint a Hvaszong-14 típusú rakéta 39 perces repülése során 2802 kilométeres maximális magasságot ért el, és pontosan célba talált. Az észak-koreai állami média azt is állította, hogy ezzel a rakétával Phenjan a világ bármely pontjára képes csapást mérni. A dél-koreai hadsereg közlése szerint a rakéta 930 kilométert megtéve csapódott a Japán-tengerbe, feltehetően Japán kizárólagos gazdasági övezetében. Tovább a teljes cikkre

Az orosz védelmi minisztérium szerint az észak-koreai ballisztikus rakéta nem jelentett veszélyt Oroszországra. “A rakétaindítást az orosz rakétavédelmi berendezések észlelték és figyelemmel kísérték” – írta közleményében a tárca. A dokumentum szerint – Észak-Korea állításával ellentétben – a rakéta közepes hatótávolságú volt, 535 kilométeres magasságba emelkedett és 510 kilométeres távolságra repült, mielőtt a Japán-tengerbe zuhant.

További cikkeink a témában:

Forrás: MTI/TASZSZ/Yonhap

Felkapott hírek

Friss hírek

Csökkenő eredményről számolt be a Tesco

A Tesco adózás előtti eredménye a februárral véget ért 2020-2021-es pénzügyi évben, elsősorban a koronavírus-járvány okozta kiesések és többletköltségek miatt csökkent. Szerdai beszámolójában a cég közölte, hogy közép-európai részlege is megszenvedte a járvány hatásait.

Read More »