Trump napkollektoros falat akar a mexikói határra

Napkollektorossá, és így kifizetődővé akarja tenni a mexikói határra tervezett, az illegális bevándorlók megállítására hivatott falat Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke – adta hírül pénteken az AP amerikai hírügynökség.

„Remek ötlet, mi?! Nekem jutott eszembe! Hiszem, hogy gyönyörűre tudjuk csinálni!” – mondta Trump büszkén Iowa államban egy szerda esti tömeggyűlésen.

Hogy mikor jutott eszébe az ötlet, arra nem tért ki. Az AP viszont megjegyzi, hogy Vasilis Fthenakis, a Columbia Egyetem egyik központjának igazgatója, továbbá Ken Zweibel, a George Washington Egyetem Napenergetikai Intézetének volt igazgatója már márciusban foglalkoztak a tervvel, és arra jutottak, hogy műszakilag megvalósítható a dolog, a „napfal” olcsóbb és még praktikusabb is, mint egy hagyományos.

A 3200 kilométer hosszú, napkollektoros építmény szerintük 1 milliárd dollárba sem kerül, míg egy hagyományos fal tízmilliárdokba kóstálna. Más számítások szerint a fal adta áram eladásából 20 év alatt megtérül a határakadály.

Trump eredetileg Mexikóval akarta kifizettetni, lényegében megvetetni a falat, ám az határozottan nem volt rá vevő. A „napfal” révén viszont nem kizárt, hogy Trump áramot kínál majd a szomszédnak.

Mint az nemrég kiderült, Donald Trump fontolgatja a mexikói határra tervezett fal megépítésének elhalasztását, mivel túl drága lenne és vannak ennél előrevalóbb dolgok is, melyekre lehetne fordítani a költségvetést. Bővebben

A napenergia „bevetésével” azonban ez a helyzet most változhat.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »