Trump áthatolhatatlan falat akar a mexikói határra

Az amerikai kormányzat „tiszteletet parancsoló”, magas és áthatolhatatlan falat szeretne az amerikai-mexikói határon.

A szövetségi kormányzat a hét végén nyilvánosságra hozta terveit arról, hogy milyen falat szeretne a Mexikóval közös határán, és megkezdte a versenytárgyalások feltételeinek kiírását is.

Elemzők szerint ez lesz az amerikai történelem egyik legnagyobb kormányzati építkezése. A leendő alvállalkozók számára közzétett tájékoztatás szerint a falnak 30 láb (körülbelül 9 és fél méter) magasnak kell lennie. Ezt a határvédelemért felelős szerv határozta meg, noha a kormányzati elképzelés szerint elegendő lenne 5 és fél méter magas fal is.

  • Milyen legyen a fal?
  • A nyilvánosságra hozott elképzelések szerint a falnak olyannak kell lennie, hogy ne lehessen sem felmászni, sem áthatolni rajta, sőt, még a legkifinomultabb eszközökkel, akár horgonyos kampókkal se lehessen megmászni.
  • Ezen kívül biztosítani kell, hogy a falat ne törhessék át és alatta se kúszhasson át senki.
  • A falnak legalább harminc percen, de ideális esetben négy órán keresztül ütésállónak kell lennie, próbálkozzanak akár pörölykalapáccsal, csákánnyal, feszítővassal, elemmel működő szerszámmal, vágóeszközökkel, acetilénes (égető) hegesztőpisztollyal vagy más kézi eszközzel megbontani.
  • Az elvárások szerint a falnak „színben tetszetősnek” kell lennie, amerikai oldalon mindenképpen illeszkedve a környező tájba.

A pályázati kiírás ugyanakkor lehetővé teszi, hogy más, dekoratívnak ítélt elképzelést, tervezetet is figyelembe vegyenek. Szóba került például, hogy legyen a falon olyan rész is, amely áttetsző, vagyis a határőrök követhetik, hogy a mexikói oldalon mi történik.

Az építkezésben részt venni kívánóknak két hét áll a rendelkezésükre, hogy előterjesszék ötleteiket, elképzeléseiket. A vállalkozó cégek kisebb, mintegy háromméteres falrészt is építenek bemutatásképpen, és a kormányzat végül ezek nyomán választja majd ki azt az egy vagy több vállalkozást, amellyel szerződik.

Donald Trump választási kampányának egyik fő ígérete volt a mexikói határon építendő fal, amelyet – ahol csak lehetséges – amerikai alapanyagokból építenének meg, és amelynek költségeit Washington Mexikóra terhelné.

A most nyilvánosságra hozott tervek a teljes költséget nem rögzítik, de becslések szerint 10-25 milliárdra rúg majd. Mint azt korábban megírtuk, az összeg inkább a 25 milliárd felé tendál. A héten a kongresszusban előterjesztett költségvetési tervben a kormányzat egymilliárd dollárt kért rá a honatyáktól.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »