Kamatot emelt a Fed, mégis csalódtak a befektetők

Huszonöt bázisponttal 1,25 százalékra emelte az irányadó kamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank-rendszer, a Federal Reserve (Fed) monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán. A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak.

A Fed legutóbb az idei második kamatdöntő ülésén, a márciusin emelte 25 bázisponttal az irányadó kamatot 1,00 százalékra a piaci várakozásoknak megfelelően, ezt megelőzően pedig a tavaly decemberi ülésén, szintén 25 bázisponttal 0,75 százalékra.

A decemberi volt a Fed első kamatemelése egyéves szünet után, azt követően, hogy gazdaságösztönző céllal közel tíz évig folytatott zérókamat-politika után 2015 decemberében elindította a kamatemelési ciklust.

A Fed irányadó kamatlábának hosszú távú átlaga 5,80 százalék. A kamatláb 20 százalékon érte el a csúcsát 1980 márciusában és 0,25 százalékon a mélypontját 2008 decemberében.

A jegybank kisebb csalódást okozott a befektetőknek

Az előző, május eleji kamatdöntő ülés jegyzőkönyve szerint a testület úgy látta, hogy „még az idén” elkezdődhet a Fed 4500 milliárd dolláros kötvényállományának csökkentése. A jegyzőkönyv szerint a csökkentést „fokozatosan és kiszámíthatóan” kell végrehajtani.

A szerdai kamatüléstől sokan azt várták, hogy a Fed pontosan kijelöli a kötvényállomány csökkentésének a menetrendjét. Sokan pedig úgy vélték, hogy a startpisztoly is eldördül, azonnal beindítják a folyamatot. Ez azonban elmaradt, a piac szereplői pedig bizonytalanságban maradtak.

A szerdai kamatdöntés után megkérdezett elemzők többsége úgy foglalt állást, hogy fontosabb a jegybankmérleg csökkentése, mint a kamatemelés. A megkérdezett szakértők nagyobbik része szerint azzal, hogy elmaradt a kötvényállomány csökkentésének elindítása, most arra számítanak, hogy a végrehajtás üteme drasztikus lesz, és hogy szeptemberben minden bizonnyal gőzerővel beindul a folyamat.

Ezzel egy időben a szakértők nagyobbik része már nem számít szeptemberi kamatemelésre, szerintük a legközelebbi emelés  decemberben lesz.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »