Janet Yellen távozását készítheti elő a FED mérlegcsökkentése

A Goldman Sachs vezető közgazdásza szerint logikus lépés lenne a FED-től, ha még Janet Yellen távozása előtt megkezdené mérlegének leépítését, mert így az utódja egy már beindított forgatókönyvet vehetne át, ezzel is csökkentve a piaci bizonytalanságot.

A tervek szerint az Amerikai Federal Reserve (FED) még idén elkezdi a jegybanki mérleg leépítését a 2018-as vezetőségi átszervezés előtt – nyilatkozta a Goldman Sachs vezető közgazdásza a CNBC-nek.

„Szerintem van értelme. Én személyesen nem gondolom, hogy tényleg ennyire sürgős lenne leépíteni a mérleget, de azt feltételezve, hogy el akarják kezdeni a következő egy vagy két évben, azt hiszem van értelme még a vezetőség átalakítása előtt hozzálátni.” – mondta Jan Hatzius.

A FED legutóbbi ülésének jegyzőkönyvéből kiderül, hogy elkezdtek gondolkodni a 4,5 ezer milliárd dollárnyi kötvényállományuk leépítésén.

„Valószínűleg új elnöke lesz a FED-nek 2018 elején, miután Janet Yellen mandátuma lejár. Ekkora már lesz egy konkrét elképzelés a tervekről, és az első lépések is folyamatban lesznek. A legjobb az lenne, ha a következő elnök a már megkezdett stratégiát folytatná, ezzel is csökkentve az átmeneti időszakokra jellemző bizonytalanságot.” – tette hozzá.

A kötvényállomány leépítésének megkezdése a méretéből adódóan hatással lenne más piacokra is, Janet Yellen szerint ez a lépés gyakorlatilag egy kamatemelésként működne.

Donald Trump amerikai elnök a választások során azzal kampányolt, hogy elmozdítaná posztjáról Janet Yellent, és kritizálta a Federal Reserve politikáját. Janet Yellen ezzel szemben jelezte, hogy addig marad, amíg nem jár le a mandátuma.

„A szenátus szavazta meg a négy éves ciklusomat, ami 2018 januárjában fog véget érni, és szándékomban áll kitölteni a teljes időt” – mondta Yellen novemberben.

Forrás: CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »