Nincs kifogás: Rómának is be kell fogadnia a migránsokat

Az olasz belügyminisztérium nem menti fel Rómát a migránsok befogadása alól és további migránskvótát akar elhelyezni a fővárosban annak ellenére, hogy Virginia Raggi római főpolgármester moratóriumot kért a fővárosra nehezedő migrációs teher miatt –  jelentette az olasz sajtó szerdán.

A La Repubblica napilap belügyi forrásokra hivatkozva azt írta, Róma semmiféle felmentést nem kap, és további kétezer migránst kell befogadnia az év végéig.

Virginia Raggi az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa hétfőn Facebook-profilján közölte, hogy moratóriumot kér a prefektustól és az Olaszországba érkező migránsok elhelyezéséért felelős belügyi tárcától: állítsák le a migránsok küldését a fővárosba, mivel Rómára túlzott migrációs teher nehezedik, amely társadalmi feszültségeket teremtett. A főpolgármester ezért lehetetlennek és kockázatosnak nevezte újabb migránsok elhelyezését Rómában.

Marco Minniti olasz belügyminiszter azonban úgy válaszolt, hogy Olaszországban mindenkinek, így Rómának is teljesítenie kell kötelességét.

A La Repubblica emlékeztetett, hogy tavaly több mint 181 ezren érkeztek Olaszországba, és a belügyminisztérium számításai az idén még több, akár 200 ezer migránst várnak. Január elseje és június 13. között mintegy 65 ezer migráns kötött ki az olaszországi partokon, 17 százalékkal több mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

Róma területén jelenleg már több mint 6500 migránst tartanak számon, akiket hetven szálláshelyen helyeztek el. Számuk azonban valószínűleg magasabb, hiszen sok migráns önerőből jut el az olasz fővárosig és itt a szabad ég alatt letelepedve arra vár, hogy északi irányba tovább utazhasson.

Az olasz belügyminisztérium által kidolgozott kvótarendszer szerint a kétezer lakosnál kisebb városoknak 6 migránst kell befogadni, a 2 ezer lakosnál nagyobbaknak minden ezer lakosra 3,5 migránst, a félmilliósnál nagyobb – és már telített – városoknak pedig minden ezer lakosra 2-3 migránst. Az egy milliós Milánóban eddig 3600 migránst helyeztek el, de év végéig összesen ötezret kell befogadnia. Nápolyban jelenleg több mint 1200 az itteni központokban tartózkodó migránsok száma, Genovában 2000.

Luigi Di Maio az M5S miniszterelnök-jelöltje, a római képviselőház alelnöke szerint a belügyminiszter Marco Minniti „nem látja, mi a helyzet Olaszországban”.

Az EU-tagállamok nagyköveteivel tartott találkozó után Luigi Di Maio kijelentette, hogy Róma tiltakozása a migránsok „ellenőrizetlen” befogadásával szemben, „vészkiáltás egész Európa számára”. Az M5S politikusa hangsúlyozta, ha az EU nem képes megoldani a migráció problémáját, az olasz polgárok még inkább meggyőződnek, hogy az EU nem jó semmire. Hozzátette, hogy a jelenlegi migrációs helyzetben Olaszország olyan pattanásig forró kukta, amelynek „ha nem emelik fel a tetejét, a végén a levegőbe repül”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »