Se vége, se hossza az Olaszországba érkező menekültáradatnak

Harmincöt százalékkal több migráns érkezett Olaszországba január elsejétől mostanáig, mint az elmúlt esztendő hasonló időszakában és minden korábbinál többen tartózkodnak az olaszországi táborokban – jelentette be Marco Minniti olasz belügyminiszter szerdán a parlamentben. A miniszter szerint az idén a számítások szerint a tavalyinál is nagyobb méretű bevándorlás várható Olaszországban.

Marco Minniti a migránsok befogadását és integrációját felügyelő parlamenti bizottság előtti felszólalásában elmondta, hogy tavaly év végén 176 ezren tartózkodtak az olaszországi táborokban, hetven százalékkal többen mint 2015 végén.

Hozzátette, hogy azóta január elseje és február 21. között már több mint tízezren érkeztek Olaszország partjaira, valamint közel négyszáz kíséret nélküli kis- és fiatalkorú is. Ez az arány 35 százalékkal több mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Többségében az afrikai Guineából, Elefántcsontpartról, Nigériából, Szenegálból és Gambiából indult emberekről van szó.

Az olasz belügyminiszter a migránsokat szállító embercsempészeket szervezettségükben és katonai erejükben az Iszlám Állam (IÁ) harcosaihoz hasonlította. Kijelentette, jelenleg nehezen tudja elképzelni, hogy az EU külső határellenőrzését harmadik országokban működtessék, vagyis például az észak-afrikai államokban. Hozzátette, hogy a Tunéziában tervezett migránstáborokról még nem született megállapodás a helyi kormánnyal.

Kapcsolódó cikkeink:

Megerősítette, hogy következő két évben minden olasz tartományban egy-egy tábort akarnak felállítani az illegális bevándorlók kiutasítására. Ezekben egyszerre ezerhatszáz embert tudnának befogadni.

A belügyminiszter bejelentette, hogy júniusra integrációs tervet mutat be az Olaszországban menedékkérelemben részesült személyek oktatásáról és egészségügyi ellátásáról, valamint a velük tervezett közhasznú munka végzéséről.

Megállás nélkül jönnek a menekültek

Az Il Sole 24 Ore olasz gazdasági napilap szerint ha a migrációs áradat így folytatódik, év végéig akár 200 ezren érkezhetnek. Tavaly több mint 181 ezren jutottak el Olaszországba, ami szintén minden korábbinál magasabb számot jelentett.

Tavaly több mint 123 ezren nyújtottak be menedékkérelmet Olaszországban, ebből több mint kilencvenegyezer kérelmet vizsgáltak meg, és végül több mint 51 ezret utasítottak el belőlük. 2015-höz képest tavaly több mint 47 százalékkal volt magasabb az olasz hatóságokhoz benyújtott menedékkérelmek száma.

A menedékkérelemben részesülők és az ettől elesők is Olaszországban maradtak. A római kormány ezért sürgeti a menedékkérelmek szigorúbb elbírálását, valamint az erre nem jogosultak minél előbbi kiutasítását.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »