Rekordszintre nőtt az olasz partokra irányuló migrációs hullám

Kétharmadával csökkent a Földközi-tengeren keresztül az Európai Unióba érkező illegális bevándorlók száma 2016-ban az előző évhez képest, tavaly összesen 364 ezren értek partot az olasz és a görög szigeteken – közölte pénteki értékelésében az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex).

A jelentésben arról számoltak be, hogy a migránsok számának meredek esése jórészt az EU és Törökország között létrejött migrációs egyezménynek, illetve a nyugat-balkáni országok megerősített határvédelmének tulajdonítható: az Égei-tengeren keresztül Görögországba érkezettek száma 79 százalékkal 182 500-ra csökkent, többségük szíriai, afgán és iraki állampolgár.

Ezzel párhuzamosan viszont rekordszintre nőtt az olasz partokra irányuló migrációs hullám. Tavaly 181 ezren érkeztek Észak-Afrikából Olaszországba a hosszabb és veszélyesebb földközi-tengeri útvonalon keresztül, ez 20 százalékkal több, mint 2015-ben. Az érkezők többsége nigériai, eritreai és guineai állampolgár.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint tavaly 5079 migráns és menekült veszítette életét vagy tűnt el nyomtalanul a földközi-tengeri átkelés során. Különösen magas a halálos áldozatok száma az Észak-Afrika és Olaszország közötti migrációs útvonalon, ahol 4172-en vesztették életüket. További 300 halálesetet még vizsgálnak, ezért a statisztikában nem vették figyelembe.

Az Ankarával megkötött egyezmény értelmében a görög hatóságok visszaküldhetik a török partokról március 20. után illegálisan érkező migránsok mindegyikét. Az uniós tagállamok ezért cserébe – egy 72 ezer fős kontingens erejéig – átvesznek Törökországtól annyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak. A rendszer az illegális és nem utolsósorban rendkívül veszélyes égei-tengeri migrációs útvonal felszámolását hivatott biztosítani.

Friss cikkeink a témában:
Osztrák védelmi miniszter: Hibáztunk, most mentsük, ami menthető
Menekültválság: Még mindig parázs vita a német kormánykoalíción belül

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »