Erdogan szerint súlyos hiba volt Katar elszigetelése

Katar elszigetelése embertelen, súlyos hiba és ellentmond a muzulmán értékeknek – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden Ankarában a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén. Erdogan a végrehajtó elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-ai népszavazás után, május 21-én lett ismét az AKP elnöke

Kifejtette: a Dohával szemben alkalmazott módszerek elfogadhatatlanok és a halálbüntetéshez hasonlítanak. Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek a múlt hét elején jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral, azt állítva, hogy annak vezetése terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beleavatkozik a belügyeikbe. Doha tagadja a vádakat.

A török elnök kedden újból megfogadta, hogy továbbra is kiáll Katar mellett a viszályban. Leszögezte: az érintett országoknak a problémákat a muzulmán szent böjti hónap, a ramadán vége előtt – tehát legkésőbb június 25-ig – meg kell oldani. A konfliktusban vezető szerepet kell vállalnia a térség rangidős államférfijának, Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királynak – tette hozzá.

Erdogan kiemelte: Törökország mellett Doha foglalt állást a leghatározottabban az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen.

A török államfő jelezte: a nap folyamán értekezik a közelmúlt fejleményeiről Emmanuel Macron francia elnökkel és Tamím bin Hamad ász-Száni sejkkel, azaz a katari emírrel. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden közölte: Erdogan a napokban Donald Trump amerikai elnökkel is tárgyal majd telefonon a Perzsa-öböl térségének kérdéseiről.

Ankara és Doha 2014 decemberében széles körű védelmi megállapodást kötött. A török parlament a múlt héten törvényerőre emelte az egyezménynek azt a pontját, amelynek értelmében Törökország támaszpontot alakít ki és több ezer katonát állomásoztat Katarban. Törökország ezen felül légi úton napi három alkalommal élelmiszerszállítmányokat küld az arab országba.

További cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »