Fokozott biztonsági intézkedések a brit előrehozott választásokon

Az Európai Unióból történő kilépés (Brexit) és a közelmúltbeli terrorcselekmények által uralt légkörben folyt csütörtökön az előrehozott parlamenti választás Nagy-Britanniában.

A 650 fős új törvényhozás tagjainak megválasztását célzó, három évvel előrehozott voksolást Theresa May kormányfő jelentette be teljesen váratlanul április 18-án, így kívánva növelni parlamenti többségét az EU-ból történő való kiválásról szóló tárgyalások megkezdése előtt.

A közvélemény-kutatások a kormányzó konzervatívok győzelmét jelzik előre, bár a választások áprilisi bejelentése óta a Jeremy Corbyn vezette ellenzéki Munkáspárttal szembeni több mint 20 százalékpontos előnyük a felére csökkent.

Theresa May férjével csütörtökön mosolyogva távozott a szavazóhelyiségből a Temze-parti Sonning faluban, de nem nyilatkozott. Jeremy Corbyn arcán széles mosollyal, hüvelykujját felmutatva üdvözölte az újságírókat és a pártja szavazóit a Londontól északra fekvő Islingtonban. „Nagyon büszke vagyok a kampányukra” – mondta.

A 650 választókerület csaknem 50 ezer választóhelyiségében az 50 millió választópolgár helyi idő szerint reggel 7 és este 10 óra – közép-európai idő szerint 8 és 23 óra – között voksolhat egyéni jelöltekre. Sok helyen fokozott biztonsági intézkedések közepette nyíltak meg a szavazóhelyiségek, felfegyverzett rendőrök is készenlétben álltak. Az Iszlám Állam terrortámadásokban 35 embert ölt meg az elmúlt három hónapban Nagy-Britanniában, a legutóbbi merényletben szombat este nyolcan haltak meg Londonban. A fővárosban fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, hogy szükség esetén lehetővé tegyék rendőri erők gyors felvonultatását. Csütörtök délután a rendőrség egy gyanús csomag miatt rövid időre lezárta a londoni Trafalgar teret, de később közölték, hogy az incidensnek nincs köze terrorcselekményhez.

Országszerte különös helyeken is folyik a szavazás. Oxford közelében egy automata mosodában, Brightonban egy XIX. századi szélmalomban rendeztek be szavazóhelyiséget.

A YouGov által a The Times című lap részére június 5. és 7. között készített legutóbbi felmérés szerint a konzervatívokra a megkérdezettek 42 százaléka, a munkáspártiakra pedig 35 százalékuk szavazna, az Ipsos Mori által a londoni Evening Standard számára készített közvéleménykutatás szerint a konzervatívok 44, a munkáspártiak 36 százaléknyi szavazatra számíthatnak.

A választás súlyos tétjei ellenére a Twittert elárasztották a brit választókat elkísérő, illetve a szavazóhelyiségek előtt a gazdikra várakozó kutyák fotói (#dogsatpollingstations).

Forrás: MTI/AFP/Reuters/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »