Nőttek az amerikai tartalékok, 46 dollár alá is benézett az olajár

Egyhavi mélypontra esett a kőolaj világpiaci ára szerdán, miután kiderült, hogy a várakozásokkal ellentétben nem csökkent, hanem növekedett az amerikai kereskedelmi olajtartalék szintje a múlt héten.

Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szerdán közölte, hogy a kereskedelmi olajtartalék szintje 3,3 millió hordóval 513,2 millió hordóra nőtt a június 2-án végződött héten, amivel megszakadt az előző kilenc egymást követő hét csökkenő trendje. Az elemzők 3,5 millió hordós csökkenést vártak az előző heti 6,4 millió hordós visszaesés után.

A benzintartalék ugyancsak 3,3 millió hordóval 240,3 millió hordóra nőtt, miközben szakértők 580 ezer hordós emelkedésre számítottak, a feldolgozott olajtermékek készletállománya pedig 4,4 millió hordóval 151,1 millió hordóra emelkedett.

Az amerikai olajfinomítókban napi átlagban 17,2 millió hordó kőolajat dolgoztak fel, 283 ezer hordóval kevesebbet az előző heti átlagnál. A finomítók kapacitásuk 94,1 százalékán működtek.

Az amerikai kereskedelmi olajtartalék erős emelkedésének hírére meredeken csökkent és több mint 4 százalékos mínuszba került a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára a határidős jegyzésekben.

Napi mélypontján az augusztusi szállítású Brent 3,92 százalékos mínuszban, 48,16 dolláron, a júliusi WTI pedig 4,65 százalékos veszteségben, 45,95 dolláron forgott, jelenleg a WTI jegyzése valamivel 46 dollár felett jár.

Friss hírek

Az EU is kezdi unni az iraki menekültek buszoztatását

Az Európai Unió külügyi szolgálata bekérette Fehéroroszország brüsszeli képviseletének ideiglenes vezetőjét, hogy felszólítsa Minszket arra, ne használja a litván határhoz érkező (Litvánia szerint inkább szállított) migránsokat eszközként politikai céljai elérésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Read More »

Piaci körkép: háromhetes csúcson a DAX

A DE30 átjutott a 15.675 pontnál húzódó ellenállási zónán, ezzel az index 2021. július 15-e óta a legmagasabb értékén forog. Az említett zóna áttörése megnyitotta az utat a történelmi csúcsok újrateszteléséhez 15.800 pont környékén.

Read More »