May az uniós tárgyalásokról: a rossznál jobb a semmi

Theresa May brit miniszterelnök szerint a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről kezdődő tárgyalások célja nem lehet az, hogy London „bármilyen áron” megállapodásra jusson az Európai Unióval.

A brit kormányfő és Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje hétfő este televíziós választási műsorban fejthette ki kormányzati terveit a jövő héten esedékes előrehozott parlamenti választások utáni időszakra. Corbyn a műsorban kijelentette: munkáspárti kormány esetén mindenképpen lesz megállapodás az EU-val a kilépés feltételeiről.

A Channel 4 tévécsatorna és a Sky News hírtelevízió közös műsorában May és Corbyn nem együtt, hanem külön-külön válaszolt először a meghívott közönség, majd a riporter kérdéseire.

Theresa May megerősítette azt a többször hangoztatott nézetét, hogy az esetleges rossz megállapodásnál az is jobb, ha az EU-val folytatandó tárgyalásokon nem születik egyezség.

A miniszterelnök szerint rossz megállapodás lenne például az, ha az EU meg akarná büntetni Nagy-Britanniát a kilépésért, ahogy azt „Európában néhányan szorgalmazzák”. Hozzátette: Nagy-Britanniában is vannak olyanok, akiknek nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy bármit megtennének az EU-megállapodás fejében, és ez is rossz megállapodáshoz vezetne.

Theresa May nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy kormánya mekkora számlát lenne hajlandó kifizetni az Európai Uniónak a kilépési megállapodásért. Kijelentette: a kérdés nem úgy merül fel, hogy Nagy-Britanniának mennyit ér meg a kilépés az EU-ból, a lényeg egy olyan megfelelő kilépési megállapodás elérése, amelynek révén a brit kormánynak a jövőben nem kell hatalmas összegeket évről évre befizetnie az uniós költségvetésbe.

A Financial Times című londoni gazdasági napilap nemrégiben brüsszeli forrásokat idézve azt írta, hogy az Európai Unió akár százmilliárd euró egyszeri bruttó befizetési igényt is benyújthat Nagy-Britanniának a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodás fejében.

David Davis, a Brexit-tárgyalások irányítására létrehozott brit minisztérium tárcavezetője a minap egy interjúban kijelentette, hogy a brit küldöttség felállna a tárgyalóasztaltól, ha a kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokon az EU valóban százmilliárd eurós befizetési igényt terjesztene elő.

Kapcsolódó cikkünk: A briteknek ki kell egyenlíteniük a Brexit-számlát

Theresa May a hétfő esti választási tévéfórumon – arra a kérdésre, hogy a brit EU-tagság megszűnése után tervezett bevándorlási korlátozások kiket zárnának ki az EU-országokból bevándorolni szándékozók közül – kitérően csak annyit mondott, hogy a kormány még dolgozik a jövőbeni bevándorlási szabályokon.

Hozzátette ugyanakkor: olyan szabályozás a cél, amely lehetővé teszi, hogy a szakképzett hazai munkaerő hiányától szenvedő területekre a jövőben is toborozni lehessen megfelelő szakképesítésű munkavállalókat az uniós országokból. A brit kormányfő szerint azonban a bevándorlást mindenképpen szabályozni kell, mivel az ellenőrizetlen bevándorlás éppen a jövedelmi skála alsó tartományaiban gyakorol negatív hatást.

Szinte ugyanilyen véleményeket fejtett ki a műsorban Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője is. Kijelentette: az unión belüli szabad mozgás alapelvének nagy-britanniai érvényesítését a Munkáspárt is megszüntetné, és a bevándorlást a brit gazdaság igényeinek megfelelően szabályozná.

Hozzátette: ha a Munkáspárt kormányra kerül, nem fogja megengedni a brit vállalatoknak, hogy nagyon alacsony bérezéssel foglalkoztassanak külföldieket, csak azért, hogy a rosszul fizetett hazai alkalmazottaknál is olcsóbb munkaerőhöz jussanak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy választási győzelme esetén a Munkáspárt garantálná a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-munkavállalók jogosultságainak további érvényesülését.

A kilépési tárgyalásokról szólva Corbyn kijelentette: munkáspárti kormány esetén mindenképpen lesz megállapodás az EU-val a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »