Nagyon kiakadtak a britek az amerikaiakra

Leállította a manchesteri rendőrség a hétfői robbantásos merénylet vizsgálata során összegyűjtött bizalmas információk megosztását az amerikai biztonsági szolgálatokkal, miután az elmúlt napokban rendre kiszivárogtak ezek az értesülések az amerikai sajtóhoz.

Amber Rudd brit belügyminiszter a héten már nyilvánosan is hangot adott felháborodásának az amerikai kiszivárogtatások miatt.

A BBC csütörtöki értesülése szerint azonban az információcsere leállításáról szóló rendőrségi döntés közvetlen előzménye az volt, hogy a New York Times című amerikai napilaphoz eljutottak az öngyilkos merénylő által használt pokolgép egyes alkotóelemeiről készített rendőrségi fotók, amelyeket a brit szolgálatok megosztottak az amerikai biztonsági szervekkel, és a lap közölte is e képeket.

Andy Burnham, Manchester polgármestere csütörtöki Twitter-üzenetében közölte, hogy hivatalos panaszt tett az ügyben az Egyesült Államok londoni nagykövetségének ügyvivőjénél. Burnham teljesen elfogadhatatlannak nevezte a kiszivárogtatásokat, és közölte az amerikai ügyvivővel, hogy ennek a gyakorlatnak azonnal véget kell vetni, mivel veszélyezteti az öngyilkos merénylet hátterének feltárását célzó nyomozást.

Egybehangzó csütörtöki brit sajtóértesülések szerint Theresa May brit miniszterelnök a brüsszeli NATO-csúcsértekezleten személyesen is felveti Donald Trump amerikai elnöknek a kiszivárogtatások ügyét. A sajtónak nyilatkozó brit kormányforrások szerint May is „teljesen elfogadhatatlannak” nevezi Trumppal tervezett megbeszélésén az amerikai biztonsági szolgálatokkal megosztott bizalmas brit rendőrségi információk nyilvánosságra kerülését.

A Brit Rendőrfőnökök Országos Tanácsa (National Police Chiefs’ Council, NPCC) csütörtöki közleményében hangsúlyozta, hogy ha sérül a biztonsági szolgálatok közötti kölcsönös bizalom, az alááshatja e szolgálatok teljes kapcsolatrendszerét. Az NPCC közleménye szerint még nagyobb a kár, ha a kiszivárogtatások egy nagyszabású terrorellenes nyomozás közben történnek, és bizonyítékként felhasználható adatok kerülnek engedély nélkül nyilvánosságra.

Amber Rudd brit belügyminiszter már előző nap, a BBC rádiónak nyilatkozva nyíltan bírálta, hogy a merénylő neve és több más információ előbb került nyilvánosságra az Egyesült Államokban, mint Nagy-Britanniában. Arra a kérdésre, hogy ezek után megvizsgálja-e az információmegosztás gyakorlatát, a belügyminiszter úgy válaszolt, hogy „egészen őszintén szólva igen”.

Kijelentette: a brit rendőrség szeretné ellenőrzése alatt tartani az információáramlást a műveleti integritás megőrzése végett, és „bosszantó”, ha ilyen információk más forrásokból kerülnek nyilvánosságra. „Nagyon világosan megmondtam (amerikai) barátainknak, hogy ennek nem szabad megismétlődnie” – tette hozzá a brit belügyminiszter.

Amit a merényletről eddig tudni lehet

A vizsgálat jelenlegi adatai szerint a Manchester Arena rendezvényközpontban hétfő éjjel elkövetett öngyilkos merényletet a 22 éves, líbiai származású, de Manchesterben született Salman Abedi hajtotta végre egy nagy erejű pokolgéppel. A robbantásnak 22 halálos áldozata van, köztük sok gyermek. A sérültek száma 64, közülük húsznak az állapota válságos.

Csütörtökig Nagy-Britanniában kilenc embert vettek őrizetbe a merénylettel összefüggésben, köztük Salman Abedi 23 éves, Ismail nevű bátyját. A líbiai biztonsági szolgálat Tripoliban őrizetbe vette a merénylő apját és egyik öccsét is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A brit nyomozás arra a feltételezésre alapul, hogy Salman Abedi nem egyedül cselekedett, hanem egy egész hálózat állhatott mögötte, és a pokolgépet sem ő állította össze, hanem valaki mástól kapta.

A brit terrorkészültség szintjét e feltételezésre alapozva emelték a héten a legmagasabb, kritikus szintre, mivel az elhárító szolgálatok szerint amíg e hálózatot nem sikerül teljes mértékben feltárni, fennáll a veszélye egy újabb merénylet elkövetésének. Theresa May brit miniszterelnök szerint a készültség egyelőre érvényben marad.

Csütörtökön Manchester központjában, egy lakókörzetben házkutatást tartottak a rendőrség és a hadsereg egységei, miután közelebbről nem részletezett riasztás érkezett a hatóságokhoz. A helyszínre tűzszerészek is kivonultak, de a hatóságok rövid idő után vaklármának minősítették a riasztást.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »