Kína kész együttműködni az Egyesült Államokkal

Kína kiegyensúlyozott kereskedelmi és beruházási kapcsolatok kiépítése érdekében kész együttműködni az Egyesült Államokkal a pekingi kereskedelmi minisztérium csütörtökön kiadott jelentése szerint.

„A jövőre nézve Kína kifejezi készségét, hogy az Egyesült Államokkal közösen tegyen erőfeszítéseket kínai vállalatok amerikai infrastrukturális beruházásokban való részvételének az ösztönzésére, törekedjen piacának szélesebbre nyitására és elősegítse a kereskedelmi kapcsolatokról és gazdasági együttműködésről folytatott kétoldalú beruházási tárgyalások sikerre vitelét” – fogalmaz a két ország közötti gazdasági kapcsolatok helyzetéről készített jelentés.

A dokumentum megállapítja, hogy Kína a kétoldalú kapcsolatokból származó kölcsönös előnyök növelése érdekében kész növelni a mezőgazdasági termékek, valamint energiaipari, fejlett technológiai cikkek és szolgáltatások importját az Egyesült Államokból, miközben a kereskedelmi és beruházási kapcsolatok kiegyensúlyozott továbbfejlesztésére törekszik.

A kereskedelmi és gazdasági együttműködés egyaránt előnyös Kína és az Egyesült Államok számára – állapítja meg a pekingi kereskedelmi minisztérium elemzése – még akkor is, ha Kínának az árucikkekben tartós kereskedelmi többlete van az Egyesült Államokkal szemben. A szolgáltatásokban viszont az Egyesült Államoknak van tartósan kereskedelmi többlete Kína felé.

Kína az Egyesült Államok egyik legnagyobb felvevőpiacának számít, jelentős vásárlója a szójabab és gyapot terményeknek, valamint repülőgépeknek, gépjárműveknek és félvezető áramköröknek. Mezőgazdasági termékekkel tavaly az Egyesült Államok 16,4 milliárd dolláros kereskedelmi többletre tett szert Kínával szemben.

Az elmúlt tíz évben az Egyesült Államok kínai exportja átlagosan háromszor olyan gyorsan növekedett, mint kivitele összesen, valamint kétszer olyan gyorsan, mint Kína Egyesült Államokba irányuló exportja.

Az amerikai befektetéssel Kínában működő közös vállalatok nagy nyereséget termelnek. Az amerikai vállalatok értékesítési árbevétele 2015-ben 517 milliárd dollár volt Kínában, nyereségük pedig 36,2 milliárd dollár.

Az amerikai-kínai üzleti kamara kimutatása szerint a Kínába irányuló amerikai export és a kétoldalú befektetési kapcsolatok 2015-ben 216 milliárd dollárral járultak hozzá az Egyesült Államok bruttó hazai termékéhez.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Xinhua

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »