Változatlan pártpreferenciák a cseh kormányválság után

Nem hozott lényeges változást a pártpreferenciákban a háromhetes cseh kormányválság, amely formálisan Andrej Babis pénzügyminiszternek, a koalíciós ANO mozgalom elnökének a kormányból történt szerdai távozásával megoldódott.

A prágai Median közvélemény-kutató intézet országos felmérése szerint – amennyiben Csehországban most tartanának parlamenti választást – az ANO 26 százalékot kapna, míg a Bohuslav Sobotka kormányfő vezette Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) 14 százalékot. A kormányválság előtt, április végén az ANO támogatottsága a Mediannál 27,5 százalékon, a szociáldemokratáké pedig 18 százalékon állt. Bár Sobotka szerint a válságot Babis tisztázatlan pénzügyei robbantották ki, a három viharos hét eseményeit az első felmérés szerint inkább a CSSD, semmint az ANO sínylette meg.

A többi párt a CSSD-ANO öszecsapása következtében mérsékelten megerősödött. A kommunista párt (KSCM) népszerűsége másfél százalékkal 13,5 százalékra, míg az ellenzéki Polgári Demokratikus Párté (ODS) fél százalékkal 9,5 százalékra emelkedett. Őket a TOP 09 párt és a kereszténydemokrata néppárt (KDU-CSL) követi 9, illetve 7 százalékos támogatottsággal.

A Median felhívta a figyelmet arra, hogy a felmérést országos mintán a múlt hét végén készítették, amikor nyilvánosságra hozták, hogy Babis távozik a kormányból, és az új pénzügyminiszter Ivan Pilny lesz. Pilny szintén az ANO tagja.

A prágai megfigyelők és a sajtó jelentős része úgy véli: a multimilliárdos Andrej Babis zavaros vállalkozói ügyei a koalíciós kormány megalakulásakor, 2014 elején is ismertek voltak. A Sobotka vezette CSSD az ANO-val való nyílt összetűzéstől valószínűleg a párt preferenciáinak növelését várta.

Csehországban a képviselőházi választást október 20-ra és 21-re írták ki.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »