Kitiltották az USA-ból a venezuelai legfelsőbb bíróság tagjait

Az Egyesült Államok büntetőintézkedéseket rendelt el a venezuelai legfelsőbb bíróság nyolc tagja ellen, köztük van Maikel Moreno, a testület elnöke is – közölte csütörtökön az amerikai pénzügyminisztérium Washingtonban.

A venezuelai legfelsőbb bíróság néhány hete megfosztotta minden jogkörétől a dél-amerikai állam ellenzéki többségű parlamentjét, később azonban visszavonta a nemzetközi színtéren is nagy felháborodást keltő döntését.

Az amerikai tárca közleménye szerint a szankciókkal a népszerűtlen Nicolás Maduro venezuelai szocialista elnök kormányát kívánják gyengíteni.

„A venezuelai nép szenved a kormány rossz gazdálkodása és a korrupció miatt összeomló nemzetgazdaság következtében. Az ország legfelsőbb bíróságának tagjai pedig súlyosbították a helyzetet a törvényhozás ügyeibe történő folytonos beavatkozásukkal” – jelentette ki Steve Mnuchin pénzügyminiszter. Hozzátette: a szankciókkal a venezuelai népet támogatnák a demokrácia védelmében.

A büntetőintézkedések értelmében az érintett személyek Egyesült Államokban lévő vagyonát befagyasztják, az ország területére nem utazhatnak be, amerikai állampolgároknak pedig büntetés terhe mellett tilos kereskedelmi kapcsolatba lépni velük.

A komoly politikai és gazdasági válsággal küzdő Venezuelát április eleje óta a Maduro elnök elleni tüntetések egész hulláma rázta meg, heves összecsapásokkal az aktivisták és a biztonsági erők között.

Kapcsolódó cikkeink:

Az El Nacional nevű venezuelai napilap honlapján közölte: csütörtökön a nyugat-venezuelai Maracaibo városban zajló kormányellenes tüntetéseken egy rendszám nélküli gépkocsi elgázolt egy orvostanhallgatót. A fővárosban, Caracasban pedig a nap folyamán legalább 55 ember sérült meg a tüntetéseken. Ellenzéki adatok szerint a több száz sebesült mellett már megközelíti az 50-et az összecsapások halálos áldozatainak száma.

Forrás: MTI/dpa/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »