Hivatalosan is diktatúra lett Venezuelából

A venezuelai legfelsőbb bíróság megfosztotta minden hatalmától a dél-amerikai ország ellenzéki többségű parlamentjét – derült ki a testület csütörtökön közzétett határozatából.

A legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy átveszi a törvényhozás valamennyi hatáskörét, valamint semmissé nyilvánította a parlament egyes eddigi határozatait. Az intézkedést azzal indokolták, hogy a parlament megsértette az alkotmányt, és nem működött együtt megfelelően más államhatalmi szervekkel.

A Nicolás Maduro venezuelai elnök ellenzékének nagy részét tömörítő Demokratikus Egység Kerekasztala nevű ernyőszervezet több tagja élesen kikelt a legfelsőbb bíróság ítélete ellen. Miguel Pizarro képviselő az intézkedést úgy értékelte: diktatúrát vezettek be az országban.

A legfelsőbb bíróság már több alkalommal is semmisnek nyilvánította a parlament egyes döntéseit azóta, hogy az ellenzéki képviselők 2015 végén többségbe kerültek. 2016 januárjában a testület a parlament minden kezdeményezését semmisnek nyilvánította addig, amíg továbbra is részt vesz az új törvényhozás munkájában az a három ellenzéki képviselő, akik a bíróság szerint nem jogszerű módon nyerték el mandátumukat.

Legutóbb ez év januárjában nyilvánította érvénytelennek a legfelsőbb bíróság a parlament január 5-e óta hozott összes döntését. A képviselők egy január 9-i szavazáson elítélték Nicolás Maduro elnököt, mert szerintük ő a felelős a Venezuelát sújtó példa nélküli gazdasági válságért. Az ellenzék az elnök távozását követeli, és előrehozott választásokat szorgalmaz. A tervek szerint Venezuelában 2018 decemberében tartják a következő elnökválasztást.

A belpolitikai krízis mellett a hatalmas olajtartalékokkal rendelkező ország súlyos élelmezési és gazdasági válsággal is küzd: az alapvető élelmiszerek 68 százalékából hiány van a boltokban, miközben az infláció ellenőrizhetetlenné vált, a gazdaság pedig főleg a nyersanyaghiány miatt összeomlott.

A parlament március közepén humanitárius válsághelyzetet hirdetett, Nicolas Maduro venezuelai elnök pedig az ENSZ-től kért segítséget.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/AFP/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »