Már a környező országok is aggódnak Venezuela miatt

Az Amerikai Államok Szervezetének (OAS – Organization of American States) tagjai találkozót szerveznek ebben a hónapban, ahol egy mindenki által képviselt közös álláspontot terveznek elfogadni, ami talán eredményeket hozhat a venezuelai válsághelyzettel kapcsolatban – mondta Peru külügyminisztere, Ricardo Luna.

Egy televíziós interjú során Luna úgy nyilatkozott, hogy az OAS országok 19 külügyminiszterének találkozójára május harmadik hetében kerülhet sor, valószínűleg 21-én vagy 22-én, annak érdekében, hogy minden ország részt tudjon venni rajta. (Az OAS tagországok teljes száma 35, beleértve a Karib-térség államait is.)

„Úgy gondolom, a külügyminiszterek találkozóján kialakítunk egy közös álláspontot és valószínűleg felvázolunk egy olyan mechanizmust, amely képes lesz változtatni a venezuelai helyzeten” – közölte a perui külügyminiszter.

A szocialista kormányzat az utóbbi években egyre inkább elszigetelődött diplomáciai szempontból Latin-Amerikában, köszönhetően az elmúlt évek során a térségben végbement jobbra tolódásnak.

A washingtoni központú OAS múlt héten lebegtette meg a külügyminiszterek találkozójának ötletét, amire válaszul Venezuela bejelentette, hogy el kívánja hagyni a szervezetet. Az OAS vezetője, Luis Almagro már korábban megfenyegette Venezuelát azzal, hogy kiteszi az országot a társaságból, ha nem tartja meg gyorsan az általános választásokat a gazdasági válság közepette.

Venezuela indoka az OAS-ből történő kilépésre ugyanakkor az volt, hogy az Egyesült Államok kampányt indított az ország szuverenitásának elnyomására.

Legalább 34 embert meggyilkoltak, és több százan sérültek meg a tüntetéseken, amik akkor kezdődtek, amikor a venezuelai legfelsőbb bíróság megfosztotta minden hatalmától a dél-amerikai ország ellenzéki többségű parlamentjét. A döntést pár nap múlva visszavonták ugyan, de a tüntetések folytatódtak.

Nicolas Maduro elnök legfrissebb terve egy alkotmányozó nemzetgyűlés megalakítása, amitől a súlyos belpolitikai válság megoldását reméli, az ellenzék azonban határozottan elutasítja a kezdeményezését és továbbra is arra szólítja fel az embereket, hogy tüntessenek Maduro ellen.

Trükközni akar a venezuelai elnök, az ellenzék nem hisz neki

Így ezen a héten ismét ezrek vonultak az utcára, tüntetve az alkotmányozó nemzetgyűlés létrehozásának terve ellen, amit az ellenzék a választások elhalasztására és a hatalom megragadására tett kísérletnek lát.

A perui miniszterelnök Pedro Pablo Kuczysnki, volt wall street-i befektetési bankár tavaly vette át hivatalát, és a régióban Maduro legnagyobb kritikusává vált, március végén vissza is hívta a venezuelai nagykövetet.

A perui külügyminiszter sem ért egyet Maduro törekvéseivel, szerinte azzal, hogy módosítja az alkotmányt, az ellenzékét akarja ellehetetleníteni.

„Ez egy olyan szabályváltoztatás, ami mindenkit érint, de főleg az ellenzéket, autoriter és önkényes lépés lenne gyakorlatilag egy puccs a puccson belül. A venezuelai helyzet fokozódott, folyamatos a polarizáció, ami már a térség többi országa számára is aggasztó.” – mondta Luna.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »