Folytatódtak az erőszakos összecsapások Venezuelában

Ismét heves utcai összecsapásokba torkollt a venezuelai rendőrség és az ellenzéki tüntetők Nicolás Maduro elnök vezette szocialista kormánya elleni demonstrációja Caracasban.

A hatóságok a keddi és csütörtöki tüntetésekhez hasonlóan szombaton is útakadályokat emeltek és könnygázt vetettek be a tiltakozók ellen, az aktivisták pedig kövekkel dobálták a rendőröket. Értesülések szerint csaknem húszan megsebesültek.

A békésen indult tüntetésen az ellenzék több mint 50 ezer támogatója gyűlt össze a venezuelai fővárosban, hogy az emberi jogok védelmével foglalkozó hatóság épülete elé vonuljon. A tüntetők országuk diktatúrává válása ellen tiltakoztak és választások kiírását követelték.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Putyin érdekkörébe kerülhet Venezuela

Hivatalosan is diktatúra lett Venezuelából

Maduro meghátrált, győzött az alkotmány Venezuelában

Freddy Guevara, az ellenzéki többségű venezuelai parlament alelnöke kijelentette: az ellenállás addig fog folytatódni, míg „Maduro minden politikai foglyot szabadon nem enged és az alkotmányos rend helyre nem áll”.

Maduro, nyilvánvaló igyekezetében, hogy távol tartsa az embereket a tömegtüntetésektől, váratlanul szabadnappá nyilvánította a hétfőt, a keddet és a szerdát meghosszabbítva a húsvéti ünnepeket. Emellett az aktivisták szerint Maduro hívei napok óta támadnak motorokon ellenzékiekre.

Helyzetkép az egyik e heti tüntetésről:

A mostani tüntetésekre az után került sor, hogy pénteki hírek szerint tizenöt évre eltiltották a közhivatal viselésétől Henrique Caprilest, a venezuelai ellenzék egyik vezéralakját, aki így nem indulhat a jövő évi elnökválasztáson.

A politikus – Miranda állam kormányzója, az ellenzék korábbi elnökjelöltje – maga szólított fel a kormányellenes megmozdulásokra. Bejelentette, hogy Venezuela-szerte fog tüntetéseket szervezni.

Forrás: MTI/AP/dpa/EFE

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »