Az Etihad Airways nem fogja még egyszer megmenteni az Alitaliát

Nem fektet több pénzt az Alitalia olasz légitársaságba a cég 49 százalékos tulajdonosa, az Etihad Airways – jelentette be James Hogan, az abu dzabi székhelyű társaság vezérigazgatója.

A cég honlapján kedden publikált közlemény szerint azok után jutottak erre a döntésre, hogy nem sikerült megállapodni az Alitalián belül az új reorganizációs tervről.

Az Alitalia szintén kedden azt közölte, hogy a megállapodás elmaradásával 2 milliárd euró friss tőke bevonásától esik el a társaság, és az igazgatóság egyhangúlag úgy döntött, rendkívüli igazgatást kérnek az olasz szervektől. Ez lehetővé teszi a társaság eszközeinek és munkavállalóinak védelmét azzal, hogy biztosítja a cég folyamatos működését.

Az olasz állam áthidaló kölcsönt nyújt az Alitalia légitársaságnak, hogy mindaddig működni tudjon, amíg nem találnak vevőt a csőd szélére került cégnek. Ezt Carlo Calenda gazdaságfejlesztési miniszter jelentette be szerdán, aki hozzátette: az állam fél évre elegendő pénzt, 300-400 millió eurót folyósít a légitársaságnak.

További részletek

Az igazgatóság közleményében azt is elismerte, hogy súlyos gazdasági és pénzügyi helyzetbe került a társaság, és a részvényesek nem képesek tovább finanszírozni a céget. Az olasz légicég dolgozói múlt héten utasították el a társaság reorganizációs terveit, amelyben egyebek között létszámleépítés és fizetéscsökkentés is szerepelt.

Ezen lépések mellett az Alitalia az európai üzem diszkontosításával is próbálkozott volna, hogy növelje bevételeit és csökkentse kiadásait. Bár az olasz dolgozók szakszervezetei elfogadták az átalakítási tervet, a dolgozók 67 százaléka mégis elutasította azt.

Az Alitalia közölte: járatai továbbra is a meghirdetett menetrend szerint, fennakadás nélkül üzemelnek.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »