Megjött Kína válasza a THAAD-rakéták telepítésére

A kínai védelmi minisztérium csütörtökön tudatta, hogy éles tüzérségi hadgyakorlattal és új fegyverek tesztelésével válaszol a THAAD típusú amerikai rakétavédelmi rendszer felgyorsított dél-koreai telepítésére.

Peking azért kifogásolja a THAAD rendszer telepítését, mert radarjának hatósugara eléri Kína területét, és ezzel Peking szerint aláássa a kínai nemzetbiztonságot. Kína – a dél-koreai Csongdzsu környékének számos lakójával együtt – kitartóan ellenzi a rendszer kiépítését, amelyet Washington és Szöul az észak-koreai rakétafenyegetésre hivatkozva tart szükségesnek.

Harry Harris amerikai tengernagy szerdán elmondta, hogy a THAAD rendszer “napokon belül” készen állhat a bevetésre. A fegyverrendszer nemcsak az Egyesült Államok szövetségesének számító Dél-Korea, de a területén állomásozó 28 500 amerikai katona biztonságát is szavatolja majd.

A nagy magasságú, végső fázisú ballisztikus rakéták elleni védelmi rendszer (THAAD) képes kis- és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére, és ehhez robbanótöltet helyett az elfogórakéták mozgási energiáját használja fel.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea az észak-koreai rakétafenyegetéssel indokolta megállapodását a rakétavédelmi rendszer telepítéséről. A két ország tavaly júliusban állapodott meg egy THAAD-üteg Dél-Koreába telepítéséről. Az ügyet ismerő források szerint Washington most arra törekszik, hogy már idén júniusra befejezzék a telepítést. Az első üteget március elején kezdték el telepíteni.

Kína határozottan ellenzi ezt a tervet, azt állítva, hogy az aláássa biztonsági érdekeit és megbontja a térség stratégiai egyensúlyát. Peking ezért számos szankciót hozott Szöul ellen, főleg a dél-koreai szórakoztatóipart és exportot sújtva.

Kapcsolódó cikkeink:

Eközben Dél-Korea és az Egyesült Államok csütörtökön “azonnali büntetőintézkedéseket” helyezett kilátásba a további észak-koreai provokációk esetére. Phenjan a nemzetközi szankciók ellenére rohamléptekkel fejleszti nukleáris és rakétaprogramját, és csak a tavalyi évben két kísérleti atomrobbantást, valamint mintegy 20 ballisztikusrakéta-kilövést hajtott végre.

A fenyegetések miatt az Egyesült Államok április 8-án úgy döntött, hogy Észak-Korea partjaihoz vezényel egy hadihajórajt a Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó vezetésével.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Reuters/Kitkintő

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »