Amerika válaszolt az észak-koreai provokációra

Az Egyesült Államok elkezdte a THAAD típusú rakétavédelmi rendszer egy ütegének telepítését Dél-Koreában – jelentette be kedden az amerikai erők csendes-óceáni parancsnoksága.

A telepítéssel az a cél, hogy elhárítsák a veszélyt, amelyet Észak-Korea okoz rendszeres atomkísérleteivel és ballisztikus rakéta tesztjeivel – olvasható a parancsnokság közleményében.

A bejelentés közvetlen előzménye, hogy Észak-Korea hétfőn reggel elindított négy ballisztikus rakétát, amelyek Japán közelében csapódtak a tengerbe.

„Észak-Korea folyamatos provokatív akciói – például a tegnapi rakétaindítások – igazolják szövetségünk azon múlt évi döntését, hogy egy THAAD-üteget telepítünk Dél-Koreába” – jelenti ki a közleményben Harry Harris admirális, parancsnok.

  • Előzmények
A két ország tavaly júliusban állapodott meg egy THAAD-üteg Dél-Koreába telepítéséről, ami nemcsak Észak-Koreát, de Kínát is feldühítette, mert Peking a saját biztonságát érő fenyegetésnek tekinti a rakétarendszer nagy hatótávolságú radarjait.

Több liberális dél-koreai politikus úgy véli: a THAAD előnyeit lerontja majd, ha miatta romlani fog a viszony Kínával és Oroszországgal. Az eredeti terv szerint ez év végére lett volna harcra kész a rakétavédelmi rendszer, de Yonhap dél-koreai hírügynökség kedden jelentette a hadseregre hivatkozva, hogy a THAAD már április elején hadrendbe áll.

Kapcsolódó cikkeink:

Az észak-koreai állami média hétfőn napközben jelentette, hogy Kim Dzsong Un, az ország vezetője személyesen felügyelte a reggeli rakétakísérleteket. A rakétaindítást egy olyan katonai egység végezte el, amelynek feladata a japáni amerikai katonai támaszpontok megtámadása háború esetén. A KCNA észak-koreai hírügynökség szerint a katonai egységben „égett a vágy, hogy megbosszulja a közös hadgyakorlatot tartó háborús provokátorokat”. Ezzel a múlt hét óta tartó, minden évben megrendezett amerikai- dél-koreai hadgyakorlatra utalt.

Az Egyesült Államok és Japán hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésének összehívását kérte Észak-Korea ballisztikus rakéta tesztjei miatt, az ülés várhatóan szerdán lesz.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár elítélte Észak-Koreát újabb rakétakísérletei miatt, merthogy azokkal megsértette a BT határozatait, és felszólította a phenjani vezetőket, hogy „tartózkodjanak a további provokációktól”.

Dzsa Szong Nam, Észak-Korea ENSZ-nagykövete viszont a BT-t szólította fel arra, hogy az amerikai-dél-koreai hadgyakorlattal foglalkozzon, és figyelmeztette, hogy ha a testület ezúttal sem tesz eleget Phenjan kérésének – mint korábban -, akkor azzal azt bizonyítja, hogy az ENSZ legerősebb testülete csupán az Egyesült Államok „politikai eszköze”.

Kína válasza a telepítés megkezdésére

A kínai külügyminisztérium kedden arra figyelmeztetett, hogy az ország határozottan meg fogja védeni biztonságát az amerikai rakétavédelmi pajzs Dél-Koreába telepítése után.

Kína megteszi a „szükséges intézkedéseket saját biztonsági érdekeinek védelmében” – hangsúlyozta Keng Suang kínai külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy az Egyesült Államoknak és Dél-Koreának viselnie kell a következményeket. „Felszólítunk minden felet, hogy állítsa le a telepítést, és ne induljon el ezen a tévúton” –  tette hozzá.

Forrás: MTI/Reuters/AP/AFP/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »