Törökország folytatja a terroristák elleni hadműveleteket

Törökország Eufráteszi Pajzs fedőnevű szíriai hadműveletének befejezését követően, Recep Tayyip Erdogan elnök hétfőn újabb offenzívákat jelentett be terrorszervezetek ellen.

„Az első fázis, az Eufráteszi Pajzs hadművelet a terroristák elűzésére el-Bábból véget ért, de lesznek továbbiak is” – jelentette ki a Törökország északi részén, a Fekete-tenger partján fekvő Trabzon városában felszólaló Erdogan.

Nincs megállás. Felkészülünk arra, hogy a terroristákat elérjük a dombjaikon. Az új hadműveleteknek új neveket adunk. Várjátok a tavaszt, és minden terrorszervezet, a PKK, a YPG, a Daesh, és a FETÖ nagyon kellemes meglepetésben részesülnek majd” – hangoztatta a török elnök.

Törökország terrorszervezetként tartja nyílván a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát, a törökországi kurd szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), valamint a Fethullah Gülen muzulmán hitszónok irányította nemzetközi hálózatot (FETÖ), amelyet Ankara a tavaly július 15-i hatalomátvételi incidensért felelőssé tesz. A Daesh pedig az Iszlám Állam dzsihadista szervezet arab nyelvű rövidítése.

A török államfő beszédében nem pontosította, hogy az új hadműveleteket hol tervezi. Hírügynökségek nem zárták ki lehetőségét egy, a PKK ellen irányuló offenzívának sem Észak-Irakban, ahol a kurd szervezet már régóta támaszpontokat tart fenn.

Törökország tavaly augusztusban indította katonai beavatkozását Szíriában Eufráteszi Pajzs fedőnéven, hogy visszaszorítsa határairól a kurd YPG harcosait és az Iszlám Állam szélsőségeseit. Első sikereket követően a hadművelet megakadt, majd csak hónapokig tartó harcokat követően sikerült márciusban el-Báb elfoglalása a dzsihadistáktól.

A török kormány ezt követően bejelentette: az Eufrátesztől nyugatra fekvő Manbídzs városát akarja bevenni, amely az Egyesült Államok támogatását élvező YPG ellenőrzése alatt áll. Török vezetők utaltak arra is, hogy csapataik részt vehetnek az Iszlám Állam szíriai fellegvára, Rakka felszabadításában is.

Binali Yildirim török miniszterelnök március 29-én jelentette be az Eufráteszi Pajzs hadművelet befejezését, ugyanakkor jelezte, hogy a hadsereg – más néven – esetleg indít újabb hadműveleteket. Két nappal később a török hadsereg világossá tette: csapataik maradni fognak Észak-Szíriában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »