Szárnyal az orosz nyersolaj

Az Ural típusú orosz nyersolaj hordónkénti (159 liter) 52,04 dolláros idei első negyedévi átlagára, több mint 60 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest – közölte az orosz pénzügyminisztérium hétfőn orosz sajtóbeszámolók szerint. Tavaly január-márciusban mindössze 31,99 dollár volt  az Urals átlagára.

Márciusi átlagban  49,76 dollár volt az Ural ára, míg egy évvel korábban 36,53 dollárra rúgott, azaz több mint 36 százalékkal drágult.

Az Urals, mint minden más olajfajta ára tavaly novemberben kezdett el emelkedni, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai megállapodtak az olajtermelés csökkentéséről 2017 első fél évére vonatkozóan. A szervezeten kívüli nagy olajexportőr országok decemberben csatlakoztak a megállapodáshoz, amely a túlkínálat csökkentése révén feltornázta az energiahordozó árát.

Az Ural minősége gyengébb az északi-tengeri Brenthez képest, magasabb a kéntartalma. Oroszország a világ legnagyobb olajtermelője, a költségvetés jelentős bevételre tesz szert a nyersolaj exportjából.

Tavaly az év egészében az Ural átlagára 41,9 dollár volt, 18,2 százalékkal alacsonyabb a 2015-ben mért 51,3 dollárnál. 2014-ban még 97,6 dollárra rúgott az orosz nyersolaj átlagára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »