Újabb mérföldkőnél a török infláció

A törökországi infláció 2008 októbere óta a legmagasabb szintre emelkedett márciusban, 11,29 százalékra nőtt, és ezzel meghaladta az előzetes elemzői várakozásokat – derült ki a török statisztikai hivatal (Turkstat) hétfői jelentéséből.

A márciusi adatok azután okoztak újabb meglepetést, hogy februárban öt éve először kétszámjegyűre emelkedett az infláció Törökországban és 10,13 százalékra nőtt.

A legnagyobb mértékű, 21,71 százalékos áremelkedés az alkoholos italok és dohánytermékek körében történt, valamint az élelmiszerek ára és az egészségügyi költségek is meredeken emelkedtek a múlt hónapban.

A török líra nagymértékben leértékelődött a tavalyi év második felében, februárban azonban a török jegybank közbelépésére az euróval és a dollárral szemben valamelyest már mérséklődött a gyengülés üteme. A líra lejtmenetét több tényező is okozza. Szakértők ide sorolják a konfrontációt az Iszlám Állam terrorista szervezettel, a kurd szélsőségesek sorozatos bombamerényleteit, a gazdasági növekedés lassulását, valamint az államfő hatalomösszpontosító törekvései által kiváltott politikai bizonytalanságot.

Bülent Gedikli, Recep Tayyip Erdogan török elnök tanácsadója szerint a török kormány inflációellenes intézkedéseinek a második negyedévtől érezhető lesz a hatása, konkrét intézkedéseket azonban nem nevezett meg.

Hétfőn nem sokkal 12 óra előtt egy dollárért 3,64 lírát kellett adni. Január elején 3,54 líra volt a dollár árfolyama, míg 2016 januárjában 2,92 líra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/APA

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »